Félrevezető marketing az új csúcs-iPhone-ok 4-5x-ös optikai zoomja

Tech Hírek   |   2020.10.14 - 09:36   |   Írta: L Ferenc   |   4749
14. okt Félrevezető marketing az új csúcs-iPhone-ok 4-5x-ös optikai zoomja

Az Apple igen trükkösen fogalmaz az új készülékek optikai nagyítása kapcsán.

Az Apple itthoni idő szerint tegnap este leplezte le legfrissebb okostelefonjait, melyek közül a legnagyobb tudású és legdrágább példány a hazánkban kiviteltől függően 480-612 ezer forintos áron jegyzett iPhone 12 Pro Max. Az új non-plus-ultra készülék rengeteg fejlesztést vonultat fel elődjéhez, a tavaly debütált iPhone 11 Pro Maxhez képest, többek közt képalkotást fronton is. 

A hivatalos leleplezéskor 5x-ös optikai zoomátfogásról tettek említést, vagyis ily módon az Apple elvileg feljött a riválisok, így például a Samsung Galaxy Note20 Ultra, illetve a Huawei P30 Pro szintjére. Azért csak elvileg, mert az almás logós gyártó ezúttal kicsit ferdít, vagy legalábbis máshogy számolja a nagyítási értéket, mint azt a komplett iparág teszi.

De miről is van szó pontosan? Nos, az iPhone 12 Pro Max hátoldali főkamerája 26 milliméteres gyújtótávolsággal rendelkezik, a telefotó egység fókusztávolsága pedig 65 milliméteres. Ha az utóbbi értéket elosztjuk az előbbivel, akkor kijön, hogy 2,5x-es optikai zoomot kapunk a készüléktől. Ez pontosan a fele az Apple által ígért zoomátfogásnak. A dolog nyitja, hogy az Apple a fenti számításhoz nem az alapkamera, hanem a nagylátószögű egység 13 milliméteres gyújtótávolságot vette alapul, és így már kijön az ötszörös nagyítás. 

A Samsung Galaxy Note20 Ultra 5x-ös zoomértékét sem teljesen pontosan adták meg, ugyanis a 26 milliméteres normál- és 120 milliméteres periszkópkamera kombinációja egész konkrétan 4,61-szeres nagyítást biztosít, ez azonban még belefér a szórásba. Amennyiben a Samsung az Apple újfajta számítását alkalmazná, akkor a 13 milliméteres nagylátószögű- és a 120 milliméteres telefotó kamera kombinációja 9,23-szoros zoomátfogást adna ki. A koreai gyártó e tekintetben nem "csal", viszont más kérdés, hogy például a Galaxy S20 Ultra esetében büszkén hangoztatott 100x-os Space Zoom-féle digitális nagyítás gyakorlati haszna közelít a zéróhoz.

A 10x-es optikai zoommal hirdetett és a bevett számítási eljárás szerint ténylegesen mintegy tízszeres nagyításra képes Huawei P40 Pro+ 18 és 240 milliméteres végértékekkel rendelkezik, és az Apple-féle matek szerint 13,3x-os zoomátfogással bír. 

Az Apple az iPhone 12 Pro Maxhez hasonlóan az iPhone 12 Pro esetében is ferdít, amikor négyszeres optikai zoomról beszél. Ez esetben egy 13-, egy 26- és egy 52 milliméteres fókusztávolságú kamerához van szerencsénk, és az optikai zoom a hagyományos számítási eljárás szerint ugyanúgy kétszeres átfogású, mint a tavalyi csúcs iPhone-ok esetében. 

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése