TOP 10 lopott iOS 14 funkció

Tech Hírek   |   2020.06.25 - 10:15   |   Írta: ARPII   |   4852
25. jún TOP 10 lopott iOS 14 funkció

Néhol kísérteties a hasonlóság.

Hétfőn az Apple megörvendeztetett minket pár új szoftverrel a WWDC-n, azonban az Android felhasználók számára kicsit unalmas lehetett az előadás, ugyanis nagyrészét már hallhatták korábban. Mi most összeszedtük Nektek azokat a funkciókat, amiket az Apple „kölcsönvett” a Google-től az iOS 14-be.

 

Widgetek

 

Az iOS idén csatlakozhat ahhoz a táborhoz, ahova szinte az összes 2008 óta megjelent Androidos mobil is tartozik, hiszen végre támogatja a widgetek használatát a home screen-en. Az iPhone esetében kicsit szigorúbbak a szabályok, ugyanis nem tehetjük akárhová a kis interaktív dobozokat, a méretük viszont variálható és meg kell hagyni hogy elég tetszetősen néznek ki.

A widgetek túlnyomó többsége a házon belüli alkalmazásokhoz készült, azonban elképzelhető hogy később külsős fejlesztők is készíthetnek majd számunkra ilyen modulokat. Ha szigorúan nézzük a tényeket, akkor eddig is voltak widgetek az iPhone-unkon, azonban csak az oldalról előhúzható Today View-ben. További csavar az Apple részéről, hogy lapozható widgeteket is készíthetünk kedvünk szerint. Sőt, állítólag a Smart Stack widgetek automatikusan a számunkra legmegfelelőbb widgetet fogják ajánlani, a korábbi tevékenységeink és az aktuális helyzetünk alapján. Ezek után azt mondhatjuk, hogy az almás gyártó bőven rakott a saját DNS-éből is ebbe az egyébként nagyon hasznos funkcióba, amit bizonyára sokan fognak majd használni.

 

App Library

 

Az Apple mindig is jó volt névadásban, de hívhatják ezt a funkciót App Library-nek vagy akármi másnak is, egy Android felhasználó akkor is megfog ismerni egy „app drawer”-t, ha lát egyet. Ahogyan az összes többi „app drawer” úgy az Apple-é és összegyűjti a telefonunkon lévő alkalmazásokat egy helyre. Ők ugyan beletettek egy olyan csavart, hogy az iOS automatikusan kategorizálja majd számunkra ezeket az alkalmazásokat (pl.: Szórakozás, Közösségi, stb…), amit egyébként nagyon sok Android launcher is csinál, de a lényegen ez sem változtat. Ne értsetek félre, ettől függetlenül ez egy nagyon is jó lépés volt, az iPhone-nak már szüksége volt egy „app drawer”-re. Hiszen a dobjunk mindent a home screen-re, a felesleges dolgokat pedig tegyük egy mappába már annyira ódivatú.

 

Ajánlott alkalmazások az App Library-ben

 

Ahogyan a Google Pixel Launcher-je és sok más Android launcher is, úgy már az iOS is képes alkalmazásokat ajánlani számunkra az App Library-ben. Ez változóan mutatja számunkra az appokat, amikre szerinte szükségünk lehet a helyzetünk, az idő, vagy a múlt béli tevékenységeink alapján.

 

Kevésbé zavaró hívás értesítés

 

Nem vagyok iOS felhasználó, de még én is tudok róla, hogy az iPhone-osok már évek óta epekednek ezért a kis fejlesztésért. Most már ugyanis se a telefonhívások, se a FaceTime hívások nem fogják kitakarni az egész kijelzőnket. Így egy hívás beérkezésekor képesek leszünk befejezni azt, amit éppen csinálunk (pl.: elküldeni egy üzenetet), mielőtt még felvennénk a telefont, ahogyan ezt Androidon már évek óta tesszük.

 

Okos asszisztens dizájn

 

Ahogyan a hívások, úgy Siri is sokszor bezavart, amikor átvette az uralmat az egész kijelzőnk felett, ha kérdeztünk tőle valamit. Mostantól már csak egy kis részét veszi el a mobilunk megjelenítőjének, és a válaszok is igényes értesítések formájában érkeznek majd. Ez meglehetősen hasonló ahhoz, amit a Google már évek óta csinál, gondolok itt például a Pixel 4-nél bemutatott verzióra.

 

Emoji keresés

 

Szintén egy remek funkció, ami manapság már elengedhetetlen a több száz emoji mellett. Most már az Apple gyári billentyűzetében is találkozhatunk ezzel a megoldással, aminek segítségével könnyedén megtalálhatjuk bármelyik kis karaktert, ha rákeresünk a nevére (pl.: kutya).

 

Apple Translate

 

Az Apple ugyan csak „Translate”-nek hívja, de ha jobban megnézzük, akkor kísérteties a hasonlóság a Google Translate-el. Az alkalmazás rendelkezik párbeszéd móddal és offline, mobilon történő fordítással is, ahogyan ezt már a Google is teszi évek óta. Arról nem is beszélve, hogy az Apple verziója még csak 11 nyelvet támogat (amiben nincs benne a magyar), szemben a Google-el, ami szinte az összeset ismeri.

 

Picture in Picture

 

Ez a funkció csak részben elérhető Android-on, ugyanis vagy YouTube Premium szükséges hozzá, vagy osztott képernyős multitaskinggal érhetjük el (ami szintén nincs az iOS-ben), ez ugyan nem teljesen olyan mint a Picture in Picture mód, de funkcióját tekintve eléggé hasonló. Az Android O-ban pedig már szintén elérhető lesz a lehetőség, hogy videókat nézzük egy másik alkalmazás használata közben.

 

Lecserélhető email és böngésző alkalmazások

Mostantól már végre átállíthatjuk az alapértelmezett email és böngésző alkalmazásainkat, amiről nem is beszéltek a WWDC-n, bár ez valahol érthető is. Persze ne felejtsük el, hogy az iOS-es web keresők még mindig csak a Safari egy átcicomázott változatai.

 

Biciklis támogatás az Apple Maps-ben

 

Elképesztő, de az Apple egészen eddig nem rendelkezett ezzel a funkcióval. Választhattunk vezetés, gyaloglás, tömegközlekedés és vezetés megosztás közül, de a bringa sosem volt opció. A Google megoldásához hasonlóan, az Apple Maps is megmondja majd Nekünk a várható emelkedést, és hogy mennyire zsúfoltak az utak.

 

Ezek voltak a legszembetűnőbb funkciók, amiket korábban már láthattunk Androidon is. Ti mit gondoltok erről, ki „lopkod” többet a másiktól? Írjátok meg nekünk kommentben!

 

Forrás: HasználtAndroid

 

Kapcsolódó tartalom:




Kommentek megjelenítése