Letaszították a trónról a Samsungot

Tech Hírek   |   2020.06.16 - 09:27   |   Írta: L Ferenc   |   14849
16. jún Letaszították a trónról a Samsungot

A dél-koreai gyártó szépen lassan akár a Nokia sorsára juthat.

Sokan élénken emlékszünk még azokra az időkre, amikor a mobiltelefon gyakorlatilag egyet jelentett a Nokiával. A finn gyártó piaci részesedése hosszú éveken át az egekben volt, és így volt ez a Nokia által sokáig használt Symbian operációs rendszerrel is. Akkoriban el sem tudtuk képzelni, hogy egyszer majd jön egy másik nagy gyártó és letaszítja a trónjáról a Nokiát, ami aztán persze elkerülhetetlenül bekövetkezett, és a finn márka ma már leginkább csak egyszerű featurephone-jai révén képes komolyabb eladásokat generálni.

Az utóbbi időkben a Samsung volt az okostelefon piac új Nokiája, mely dél-koreai gyártó elsőségét egyetlen riválisa sem igazán fenyegette, legyen szó az Apple-ről, vagy akár a Huaweiről. Emlékezetes, hogy utóbbi kínai cég még 2016-ban jelentette be azon ambíciózus tervét, miszerint 5 éven belül mind az Apple-t, mind pedig a Samsungot maga mögé kívánja utasítani. Az Apple-t először 2018-ban tudta lekörözni a Huawei, most pedig elsőként fordult elő, hogy egy hónapban a Huawei megelőzte a Samsungot. 

A Counterpoint Research piackutató cég legfrissebb jelentése szerint a Huawei áprilisban nem kevesebb, mint 21,4 százalékos részesedést szerzett az okostelefonok globális piacán. Ehhez képest a Samsung piacrésze 19,1 százalékra csökkent 2020 negyedik hónapjában. 

Szakértők felhívják a figyelmet arra, hogy a jelenség nem egyszerűen csak annak köszönhető, hogy a Huawei termékei jobbak lennének, mint a Samsungé. Kínában áprilisban már jelentősen csökkent a koronavírus-járvány által jelentett fenyegetés, és hazai piacán közismerten nagyon erős a Huawei. Ezzel szemben a nagy rivális Samsung Indiában és Európában rendelkezik erős bástyákkal, ezen piacokon viszont áprilisban még tombolt a COVID-19, és az itt élők számára nem pont az okostelefon-vásárlás volt a legfontosabb dolog. A Samsung idén áprilisban konkrétan 29 százalékkal kevesebb okostelefont adott el, mint márciusban. És a gyártó idei csúcsmobiljai, az S20-as készülékek mintegy 30 százalékkal kevésbé népszerűek, mint tavaly ilyenkor az S10-es elődök. 

A Counterpoint Research adataiból kiderül, hogy 2020 áprilisában világszerte mintegy 69,37 millió okostelefon talált gazdára. Ez ugyan jól hangzik, viszont nem árt tudni, hogy éves szinten 41 százalékos visszaesést jelent, ami könnyen kikövetkeztethető módon a koronavírus-járványnak tudható be. 

A májusi értékesítési adatok egyelőre még nem futottak be, mindenesetre az elemzők úgy gondolják, hogy az ötödik hónapot is az egy ideje kényszerűen már Google szolgáltatások nélküli termékeket forgalmazó Huawei húzza be, és könnyedén megelőzi a Samsungot. Előrejelzések szerint az év későbbi részében a koronavírus lecsengését követően a Samsung visszaülhet a trónra, de nem tudni, hogy ez tartós, vagy csak ideiglenes visszatérés lesz.

Nem szabad továbbá elfelejteni, hogy más dolog elsőnek lenni eladás mennyiség-, és más forgalom, illetve nyereség tekintetében. Az eladott készülékek darabszáma alapján ugyan csak harmadik az Apple, bevétel és nyereség fronton azonban jó ideje az összes riválisát messze maga mögé utasítja. Mely amerikai vállalat értéke nemrégiben átlépte az 1,5 billió dollárt, és ily módon a világ legnagyobb piaci értéket képviselő cége. 

Kapcsolódó cikkek: 




Kommentek megjelenítése