Minden, amit az eSIM-ről tudni érdemes

Tippek és trükkök   |   2018.09.18 - 22:00   |   Írta: Máté Gergő   |   52978
18. szept Minden, amit az eSIM-ről tudni érdemes

Az új iPhone XS és XS Max készülékek képesek két SIM kártyát kezelni. Ehhez azonban aktivált eSIM-re lesz szükség.

Az eSIM kártya jelenleg csak tíz országban elérhető: Magyarországon, Ausztriában, Kanadában, Horvátországban, Csehországban, Németországban, Indiában, Spanyolországban, az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban.

Hogyan működik az eSIM?

A hagyományos, cserélhető SIM-kártyával ellentétben az eSIM be van építve az okos eszközökbe, így azok képesek önállóan csatlakozni a mobilhálózatra. Az eSIM kártyák több előnnyel is rendelkeznek: mivel a chip a készüléken belül helyezkedik el, ezért nem kell a kártyát be- és áthelyeznünk, ezáltal jelentősen csökken a sérülés veszélye. Továbbá az eSIM esetében a különböző méretű kártyákkal (és adapterekkel) sem kell babrálnunk.  Az aktiváláskor letöltött adatokat (profil) tartalmazó chip a készülékbe van építve, és egy profilon könnyedén kezelhetünk több hívószámot (akár különböző szolgáltatóktól is). Mindez főként azok számára előnyös, akik sokat utaznak, illetve akik több hívószámmal rendelkeznek.

Mely szolgáltatóknál elérhető az eSIM?

Az eSIM hazánkban jelenleg csak a Magyar Telekomnál elérhető. Megkeresésünkre a Vodafone munkatársai megerősítették, hogy az eSIM szolgáltatás hamarosan náluk is elérhetővé válik, de pontos dátumot erről (és az új iPhone-ok érkezéséről) nem közöltek. A Telenor munkatársai sajnos semmilyen információval nem tudtak szolgálni, sem megkeresésünkre, sem pedig a telefonos ügyfélszolgálaton az eSIM bevezetésével (és az új iPhone készülékek érkezésével) kapcsolatban.

A Magyar Telekomnál jelenleg is kapható az eSIM képes Huawei Mate 10 Pro és a Huawei Watch 2 eSIM, illetve megerősítették, hogy az új iPhone-ok érkezésekor az eSIM szolgáltatás rögtön elérhető lesz.

Hogyan aktiválhatjuk az eSIM-et?

  1. Csatlakozz Wi-Fi hálózatra, majd nyisd meg vagy töltsd le mobiltelefonodra vagy tabletedre az aktiváláshoz szükséges alkalmazást vagy menüpontot. Ez készülékenként eltérhet.
  2. Olvasd be az eSIM-et aktiváló QR-kódot. A QR-kódot megtalálod Telekom fiókodban a Dokumentumok között, illetve a személyes értékesítési pontokon is megkapod.
  3. Profil letöltése: A QR-kód beolvasásával automatikusan letöltődik az eSIM profil és az eszköz kapcsolódik a mobilhálózatra.

Fontos megjegyeznünk, hogy egy friss közlemény szerint az iPhone XS és iPhone XS Max készülékek szoftveres eSIM támogatásához az iOS 12 rendszerre történő frissítésre lesz szükség.

Forrás: Apple/Telekom.hu


Kommentek megjelenítése