Samsung Galaxy S10, egy igazi iPhone guru szemével [Videó]

Tesztek   |   2019.03.18 - 17:28   |   Írta: Zakariás Zsombor   |   10564
18. márc Samsung Galaxy S10, egy igazi iPhone guru szemével [Videó]

Volt szerencsém hozzájutni egy S10 Plus modellhez, és azóta komolyan el is gondolkoztam azon, hogy vissza sem adom.

Az igazat megvallva, mióta okostelefont használok, csak iPhone került még a kezem ügyébe. Sosem volt Androidos készülékem, és ezt valahogy sosem bántam. Mindig büszke voltam az én gyönyörű és tökéletes iPhone-jaimra, de ez valahogy az utóbbi 1-2 évben változni kezdett. Korábban írtam már egy haragos cikket arról, hogy mennyire kezd megváltozni a véleményem az egész Apple-ről és hangoztattam abban is, hogy erősen gondolkozok azon az S10-en. Most hogy a kezemben tarthatom ezt a telefont, egészen beleszerelmesedtem, aminek rengeteg oka van - nézzük meg szépen sorjában. 

 

Dizájn

Külsőleg én sokkal elégedettebb vagyok a Samsung kialakításával, mint az iPhone-éval. Egyik legnagyobb különbségük a kamerákat rejtő kivágások, ugyanis az iPhone-nak egy belógó kis szigetecskéje van, míg a Samsungnak egy kivágott ovális. Ez a kivágás nekem sokkal szimpatikusabb, mint a belógó rész, még úgyis, hogy az iPhone szigetecskéje sem zavart soha semmiben. Mindkét készüléknél tökéletesen meg lett oldva, hogy ne vegyük észre a kamerák helyét és ne is zavarjon minket semmiben. 

Sokan mondták nekem, hogy nekik a Samsungon nem tetszik a hátlapi kamerák elhelyezése, de szerintem ez is tökéletesen lett megoldva, valamint az is előny, hogy kevésbé áll ki, mint az iPhone-ok esetében. A szimmetrikus elhelyezés miatt még csak nem is hintázik, amikor az asztalra tesszük le. Fogásra nekem sokkal kényelmesebb a sima S10, de a Plus változat tapintásával is maximálisan elégedett vagyok. Imádom minden egyes alkalommal kézbe venni. 

 

Kamera

Ez az, amibe szinte azonnal szerelmes lettem. Szinte már az első kamerás okostelefonok óta arra vágytam, hogy valamelyik egy ultra széles látószögű kamerát kapjon, hogy sokkal tartalmasabb, sokkal élethűbb képeket készíthessek, mint egy normál kamerával. Ezzel engem már kilóra megvettek. Azt kissé sajnáltam, hogy az optikai zoom távolságát nem növelték, szívesen fogadtam volna, ha hasonlóan az érkező Huawei P30 Prohoz 10-szeres nagyításra lett volna képes és nem csak gyengécske kétszeresre, de egyelőre ez is megteszi. Az előlapi kamerára csakugyan ezt tudom mondani, bámulatos a nagylátószög, egészen sok ember beleférhet egyetlen egy szelfibe is. Abba most nem mennék bele, hogy a Samsung vagy az iPhone kamerája csinál jobb képet. Egyiké sem, csupán ízlés kérdése, kinek mi a fontosabb egy képnél, most csak egyszerűen a Samsung extráit akartam kiemelni. 

 

Kijelző

Nem hiszem, hogy ez vita tárgya lenne, de egyértelműen a Samsung gyártja a legjobb kijelzőket a piacon, és ez az S10-es modelleken is tökéletesen látszik. Szemkápráztató képet jelenít meg, és a Dark Mode-nak hála az OLED panel kevesebb energiát is fogyaszt, ami növeli az akkumulátorunk élettartamát is. Erre igazából felesleges is lenne több szót pazarolni, gyönyörű és egyszerűen ennyi. 

 

Biztonság

Az ujjlenyomatolvasóval kapcsolatban vegyesek az érzelmeim. Érdekesnek érdekes, hogy sikerült a kijelző alá rejteniük a szkennert, ugyanakkor sokkal kényelmesebbnek nem mondanám. Kicsit még körülményesnek is tartom, hogy nem érzem fizikailag, hol kell megérintenem a telefont a feloldásához.  Nekem tökéletesen jó volt a hátlapon is a helye. Ugyanakkor a Face ID-val szemben nagyon nagy visszalépésnek érzem. Úgy tűnik ez az, amit egyelőre senki nem tud elvenni az Apple-től, ugyanis sokkal kényelmesebb annak használata - hisz tényleg, mi lehet természetesebb egy pillantásnál? Arról nem is beszélve, hogy sokkal biztonságosabb és sokkal jobban is működik, még ha lassabb is maga a feloldási folyamat. Emellett hiányolom a Samsungból az értesítések titkosítását. 

 

Akkumulátor

A Samsung és az iPhone készülékek élettartamát nem nehéz összehasonlítani. Ég és föld, de persze ez sem az almásoknak kedvez. Arról nem is beszélve, hogy a Samsung még gyorsabban is tölt, ami dobozban érkező gyorstöltőnek is köszönhető. Hallod ezt Apple? Ideje lenne nem a töltőkön spórolni... A vezeték nélküli töltőt ebben a formában még mindig feleslegesnek tartom, majd ha egy bizonyos távolságon belül tudom ténylegesen tölteni a telefonom, akkor lesz is értelme. Az viszont már valamivel izgalmasabb, hogy más készüléket is tudunk tölteni a Samsunggal (igen, még az iPhone-unkat is). Persze telefont tölteni vele nehézkes, időigényes és a Samsung akksiját is jócskán megviseli. Az viszont már tetszik, hogy a vezeték nélküli fülest tölthetem vele. El tudom képzelni, hogy majd az új AirPods-omat utazás közben a telefon hátlapján töltsem fel (ja igen, ha váltok is Samsungra, az AirPods-tól akkor sem válok meg soha).

 

Amik nem tetszettek

Leginkább az operációs rendszer dizájnját emelném ki. Mindig olyan érzés fog el, amikor ránézek, mintha nem lenne tökéletesen a felbontáshoz optimalizálva. Nekem eléggé furcsa volt az a sok nagy elem, persze tudom, hogy szinte  mindent át lehet állítani - az alkalmazáselrendezést, ikonméreteket, betűméreteket - de akkor sem az igazi számomra. A gesztusvezérlés ugyanakkor a nyomába sem érhet az Apple megoldásának, valamint hiányolom nagyon a balról jobbra húzással visszaléptetést.

Ami számomra nagyon nagy visszalépés az az, hogy megváltak a Force Touch-os főgombtól, pedig az aztán tényleg egy fantasztikus megoldás volt az S8-S9-ekben.

Összességében egy nagyon jó telefonnal kerültem szembe, ami simán megérné, hogy lecseréljem rá az iPhone-omat, viszont inkább megvárom azt az S10 5G-t. Biztos nagyon érdekes újdonságokat tartogat még az a telefon is, és az már tényleg meg fogja érni a váltást.

 

 

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése