Összehasonlítás: 2018-as vs előző generációs MacBook Air

Tesztek   |   2018.11.29 - 06:45   |   Írta: N Marcell   |   12704
29. nov Összehasonlítás: 2018-as vs előző generációs MacBook Air

Bőven volt helye fejlesztésnek; lássuk, miben fejlődött a legkedveltebb Apple laptop!

A nemrég bemutatkozott, frissített MacBook Air a második nagyobb átszabás a terméksorozat történelmében. Az eredeti modellt Steve Jobs több mint 10 éve húzta ki egy borítékból, a kinézete azóta szinte teljesen változatlan maradt. A 2018-as Air viszont kívül-belül megváltoztatja a bejáratott formulát, mutatjuk, mekkora különbség van az előző generációs és az új, frissített modell között. 

 

 

Bár nem számít igazán nagy változtatásnak, azért sokaknak fontos lehet, hogy a MacBook Air már nem csak a megszokott, unalmas szürke színben kapható. A laptopot sima szürke, asztroszürke és arany színváltozatban is megvehetjük, így hozható akár az arany Apple Watch-iPhone XS-MacBook Air kombó is. 

Dizájn

Az új MacBook Airt legjobban úgy lehet leírni, mint egy MacBook Pro, amihez kölcsönvettek néhány fontos részletet az Air korábbi generációjáról. A laposodó, “lejtős” dizájn még mindig jelentősen eltér a Prók szögletes kialakításától. A kijelző felett lévő bevágás a házban szintén az Airekről származik, így könnyebb felemelni a kijelzőt, ha a laptop az asztalon fekszik. 

 

 

Az új Air egyik fontos funkciója a TouchID. A T2 chipnek hála lehetővé vált az ujjlenyomattal történő bejelentkezés, sőt, lehetővé teszi az SSD titkosítását és a “Hey, Siri” parancsot is. A régi Airről természetesen ez hiányzik, épp mint az összes többi Apple laptopról (a MacBook Prót kivéve). 

Szóval egy-két kialakításbeli nüanszon kívül az új Macbook Air felépítése szinte teljesen azonos a MacBook Próéval. A kijelző, a billentyűzet, a hangszórók kiosztása (végre vannak kivágások a házban, nem úgy mint a régi Airnél), a világító Apple-logó hiánya és a a fém zsanérhasználat egytől egyig megegyezik. 

 

A MacBook Pro és Air tapipadának mérete 

 

Méret szempontjából az idei Air jóval kisebb, mint az előző verzió, mind széltében, mind hosszában. Sőt, 113 grammal könnyebb is. 

A legvastagabb pontján nagyjából megegyezne a régi Air vastagságával, ha ez utóbbiról eltávolítanánk a kijelzőt. A Próval viszont méret szempontjából is szinte teljesen ugyanolyan, pontosabban csak minimális eltérés van a két laptop vastagsága között. Ha egymásra tesszük őket, akkor az Air a lejtős kialakítása miatt vékonyabbnak tűnik, mint amilyen valójában; hátul igazából fél centivel vastagabb, mint a professzionális felhasználóknak szánt modell. 

 

 

A MacBook Prók 2016-os átszabásakor sokan panaszkodtak arra, hogy a szögletes kialakítás miatt kényelmetlen gépelni rajta, mert a széle belevág az ember csuklójába, ha hosszabb ideig használják. Nos, ez az új Airnél egyáltalán nincs jelen, mivel a “lejtő” szinte teljesen elveszi az élét. Ráadásul ergonomikusabb is, hiszen az Air billentyűzete a felhasználó fele éreszkedik, míg a Próé teljesen lapos. 

 

 

Az Apple tovább folytatta a portok számának és típusainak áramvonalasítását az új Airen is. A régi Air az egyik legjobban felszerelt Mac gép volt portok szempontjából, volt rajta SD-kártya olvasó, Thunderbolt 2 csatlakozó, két USB-A port, egy headphone jack, és persze a bajnok, a Magsafe 2 töltő csatlakozója - se túl sok, se túl kevés, pont jó. Az új Air nagyjából a MacBook Pro és a sima MacBook közé lett belőve portok szempontjából, mivel két Thunderbolt 3 (USB-C) csatlakozó került rá, illetve egy 3,5 mm-es jack. 

Teljesítmény 

A Geekbench 4-es teszt során az 1,6 GHz-es Intel Core i5 processzorral felszerelt 2018-as MacBook Air 4 246 pontot kapott az egymagos (single-core), és 7 788 pontot a többmagos (multi-core) teszteken. Az előző generációs, 2017-es modell ez előbbire 3 312 pontot, míg az utóbbira 5 971 pontot kapott. 

 

 A Geekbench tesztek pontszámai 

 

Ez alapján az új Air ismét az arany középútnak mondható, pont betalált a régi Air és a Pro teljesítménye közé. Grafikus téren ugyanez a helyzet, az új Air Intel UHD 617-es grafikus komponense 21,865 pontot tudott elérni, míg a régi Air 17,970-et, a Pro pedig 30,961-et. Bár a 2018-as Air itt is középre került, ebben a tesztben azért meglátszott a Pro fölénye grafikai szempontból: 40%-kal teljesített jobban a friss laptopnál, míg a két Air értéke jóval közelebb volt egymáshoz. 

Akkumulátorok, töltők (bye-bye, MagSafe!) 

Az új Air akkukapacitása csökkent az előző verzióéhoz képest, mivel 50,3 Wh-ás akksit kapott, míg a régi 54Wh-val érkezett. Azonban az Apple állítása szerint az új Air képes lesz kisajtolni magából 12 órányi internetezgetést, akár 13 órányi filmnézést és 30 óra készenléti állapotban töltött időt. Hogy hogyan tud ilyen hosszú üzemidőt elérni a kisebb akkumulátor ellenére is? Nos, mind a 2017-es Air, mind a Pro 15W-os dual core processzorral működnek, míg az új Air csak 7W-ossal, így hatékonyabb, mint a másik két versenyző. A töltőknél is jelentős a különbség: az új Air 30W-os adapterrel érkezik, ami még a 2017-es modell 45W-os töltőjénél is gyengébb, nem is beszélve a MacBook Prók duplaekkora teljesítményű, 61W-os töltőjéről. Persze az új Air is USB-C kábelt kapott, így az utolsó remény is elszállt, hogy a közönségkedvenc MagSafe csatlakozókat viszontláthassuk. 

Kijelző

Elérkeztünk a korábbi MacBook Airek legnagyobb gyengeségéhez, a kijelzőhöz. Ha bárkinek is panasza volt a gépre, akkor 10-ből 9 esetben ezzel a komponenssel nem volt megelégedve, ami érthető is, az 1440x900p felbontású kijelző rettenetesen alacsonynak számított egy ilyen laptopon, és a betekintési szögek is nagyon gyengék voltak a LED-háttérvilágítású TN panelen. Persze, nem esett a használhatatlan kategóriába, de bőven hagyott maga mögött kívánnivalót. Szerencsére erre az Apple is ráébredt, úgyhogy az új Air kijelzőjére már nem lehet panasz: a 13,3 hüvelykes Retina kijelző 2560x1600-as felbontást kapott. Megegyezik a MacBook Prók kijelzőjének felbontásával - ebben a kontextusban gondolom mindenki érti, mennyire éles és gyönyörű. Mindössze annyi a különbség, hogy az Air kijelzője nem támogatja a P3-as széles színskálát, ez azonban csak akkor vehető észre, ha egymás mellé tesszük a két gépet; egyébként szinte senki sem akad majd fent azon, hogy az Airből ez kimaradt. De sajnos semmi sem tökéletes, még az új Air kijelzője sem: a fényerőt az Apple a maximális 234 nitnél rögzítette, ami jóval alacsonyabb, mint az előző generáció 336 nitje (a Pro 458 nites kijelzőjéről már nem is beszélve). Ismét, valószínűleg a felhasználók 99 százalékának ez is tökéletesen meg fog felelni, azonban ha a munkádhoz elengedhetetlen a képszerkesztés és a színek manipulálása (esetleg sokat dolgozol napon), akkor jobb döntés a MacBook Pro. 

 

A 2017-es MacBook Air kijelzője

 

A 2018-as MacBook Air kijelzője

 

Billentyűzetek, trackpadek

A 2015-ös MacBooknál kezdte az Apple bevezetni az úgynevezett “butterfly-switch”-es billentyűzeteit, melyek csattogó hangjukról és megbízhatatlanságukról lettek eleinte híresek. Persze az Apple gyorsan korrigált, javította az összes problémát, ami felmerült a billentyűzeteknél, azonban sokan még mindig nem tudtak átszokni a lapos, nagyon kattanó billentyűkre, és a régebbi típusú, membrános klaviatúrát preferálják. Nos, ezeknek az embereknek rossz hír, hogy az Apple végleg kiűzte a membrános billentyűket a laptopjaiból, és az új MacBook Air is harmadik generációs butterfly-switch-ekkel érkezik. A billentyűzet ezen verziójában már javították a kezdeti problémákat, mostmár nem lehet abból baj, hogy kosz szorul a billentyűbe, és megakadályozza a leütés regisztrálását. Egy szilikon “szoknya” védi belül a billentyűket, amik így (a jobb strapabíróságon felül) halkabbak is lettek valamivel, illetve a pötyögés is puhább érzés lett. Ízlések és pofonok, valakiknek (köztük nekem) a lehető legnagyobbat csattanó billentyűk jöttek be. A háttérvilágítás is javult, az új Air minden egyes billentyűje külön-külön, egyesével van megvilágítva, eltérően a régebbi modell egy forrásból származó, teljes klaviatúrás háttérvilágításával. 

 

 

A trackpad is végre megkapta a Force Touch-os, valójában-nem-is-klikkelős fejlesztést, ami miatt sokak véleménye lett, hogy az Apple gyártja a világ legjobb tapipadjait. Miután használja egy kicsit az ember, szinte lehetetlen visszaállni az előző Air fizikailag is mozgó trackpadjére, ez biztos.  Ráadásul nagyobb is lett az érinthető felület, így jóval kényelmesebb használni (bár egyesek nem szeretik a nagy trackpadeket, mivel könnyebb beléjük akadni). 

 

A 2017-es és 2018-as MacBook Air trackpadja

 

Audió

Az új MacBook Air hangszórói egy az egyben megegyeznek a MacBook Próéval; ugyanaz a hardver, ugyanaz az elhelyezés, kivágás. A régi Airek hangszórója a billentyűzet alá volt rejtve, így nem meglepő módon az lett a tapasztalat, hogy az új generáció észrevehetően hangosabban és tisztábban szól, a basszusai pedig meglepően mélyek és nagyot ütnek. A Prót azért itt sem tudta megizzasztani, a drágább gép szinte feltörli a padlót az Airek hangszórójával: hangosabb, tisztább, a magas hangokat és a basszusokat egyaránt jobban eltalálja. 

 

 

Árazás

Az új Air szokás szerint a régi Air és a Pro közé került. Ha az Apple árait nézzük, akkor az induló 2017-es MacBook Air továbbra is 359 990 forintba, míg az új Air 474 990 forintba kerül. Persze a régi Airt már jóval olcsóbban is be lehet szerezni viszonteladói akciókon keresztül, illetve komoly használt piac van már mögötte - ez az új modellről még nem mondtható el. Az a 115 000 forintos különbség így még tovább nőhet, az ember pedig ilyenkor már elgondolkozik: biztosan kell nekem az a nagyobb felbontású kijelző? A régi Air még mindig egy remek gép teljes macOS élménnyel, így ha szűkebb a keret a laptopvásárlásra, akkor még mindig tudom ajánlani a 2017-es modellt. Viszont ha pénzügyileg belefér a generációs ugrás, akkor nincs kérdés: a 2018-as MacBook Air szinte minden szempontból jobb eszköz, és tökéletesen megmutatja, milyen is az Apple laptopok következő generációja (az új generáció legalacsonyabb ára mellett). 

Lábjegyzet: a MacBook Pro induló, Touch Bar-talan verziója 499 000 forinttól, a Touch Bar-os pedig 679 990 forinttól indul.

Forrás: AppleRiderAppleInsider

Képek: AppleInsider, MacRumors, CNET, Mashable


Kommentek megjelenítése