Bemutatkozott az új Apple Mac Studio

Apple Hírek   |   2022.03.08 - 20:38   |   Írta: ARPII   |   1965
08. márc Bemutatkozott az új Apple Mac Studio

Egy 27 colos 5K-s monitor, és egy akár M1 Ultra meghajtású Mac.

Az Apple március 8-án tartott „Peek Performance” eseményén számos hardvert bemutatott, többek között két új iPhone 13 Pro széria kivitelt, az új harmadik generációs iPhone SE-t, az új M1-es iPad Air-t, a Mac Studio-t, és a Studio Display-t, illetve egy új processzort, M1 Ultra néven, valamint szó esett még az Apple TV+ szolgáltatás kimagasló eredményeiről is.

 

Az újonnan bemutatott eszközt az Apple M1 Max, vagy akár az újonnan bemutatott M1 Ultra hajtja, amiről már mi is írtunk Nektek korábban. Külsőre két Mac Mini méretűre sikeredett, a rangsorban pedig a Mac mini és a Mac Pro között helyezkedik el nagyjából. Ez az új bestia professzionális felhasználóknak lett létrehozva, akik nem érik be akármivel. Kiterjedését tekintve pedig egy 20cm széles és 7,6cm magas eszközről beszélhetünk.

 

A Mac elején találunk majd három bemenetet, névlegesen két USB-C portot, és egy SD kártya olvasót (ez az M1 Max-es rendszeren két átlagos USB-C, míg az M1 Ultra-s verzióban két Thunderbolt 4). Belül két ventilátor található, amik alulról szívják be a hűtésre szánt levegőt, majd fújják ki azt a gép hátulján található több mint 4 000 nyíláson keresztül.

 

Hátul négy darab USB-C portot kapunk, ami egyben Thunderbol 4 is, egy 10Gb-es Ethernet bemenetet, két USB-A, egy HDMI, illetve egy 3,5mm-es jack port. Emellé pedig jár még WiFi 6, és Bluetooth 5 támogatottság is.

Az M1 Max és M1 Ultra, a videók kódolására és dekódolására szolgáló, mellékelt Media Engine előnyeit is élvezheti, ami vonzóvá teszi a Mac Studio-t a kreatív szakemberek számára. A legmagasabb konfigurációban az M1 Ultra változat 20 magos CPU-t és 64 magos GPU-t, valamint 32 magos Neural Engine-t biztosít.

Az M1 Max változat akár 64 GB univerzális memóriával is rendelhető, míg az M1 Ultra akár 128 GB-mal is konfigurálható. Az Apple benchmark állításai szerint az M1 Max-szal szerelt Mac Studio akár 50%-kal nagyobb CPU-teljesítményt nyújt, mint egy 16 magos Xeon processzorral szerelt Mac Pro, valamint a grafikus teljesítménye több mint háromszor gyorsabb, mint a legnépszerűbb grafikus kártyával szerelt Mac Pro-é. Videók átkódolásánál pedig akár 3,7-szer gyorsabb, mint a 16 magos Mac Pro.

 

Az M1 Ultra változat a CPU-teljesítményt 90%-kal gyorsabbra növeli, mint ugyanaz a 16 magos Xeon Mac Pro processzor, és akár 80%-kal gyorsabb grafikus teljesítményt nyújt, mint a leggyorsabb elérhető Mac grafikus kártya. Videók átkódolásához akár 5,6x gyorsabb, mint a 28 magos Mac Pro.

A tárolási teljesítmény is lenyűgözően magas, hiszen maximum 8 TB kapacitás áll rendelkezésre, valamint az átviteli sebesség akár 7,4 GB/s is lehet. A videótámogatás maximum négy Pro Display XDR és egy 4K tévéig terjed.

 

Most pedig beszéljünk a duó másik feléről, a Studio Display-ről, ami egy 27 colos, 5K felbontású kijelző, 218 pixellel inchenként, 600 nites fényerővel, TrueTone-nal és tükröződésmentes bevonattal. Az Apple teljes kijelzős monitornak hívja az eszközt, de azért ettől még messze vagyunk – persze már ez is nagy fejlődés az iMac-hez képest.

A végeredmény tulajdonképpen egy kevésbé kimaxolt Pro Display XDR, lyukak nélkül a hátlapon. A monitorhoz választhatunk dönthető és magasságállításos állványt, ami igencsak megdobja az árakat, de emellett VESA kompatibilis is, így olcsón is megúszhatjuk a történetet.

 

A Studio Display rendelkezik egy beépített kamerával is, ami hasonlóan az iPhone-éhoz 12MP-es, illetve támogatja a Center Stage-et is, így követni tud minket, ha mozognánk, és mindig középre helyez majd a videóhívásban. Ha pedig nem lett volna elég a almás telefonos dolgokból, akkor elmondjuk, hogy egy A13 Bionic processzort is kapott. Emellett hat hangszóróval is fel lett még szerelve a kicsike, amiből négy mély- kettő pedig magas sugárzó. Illetve kapott még három stúdió minőségű mikrofont, a hangszórók pedig Spatial Audo és Dolby Atmos támogatást. A hátlapon találunk még három USB-C portot, illetve egy Thunderbolt-ot, ami akár 96W-ot is képes leadni, így gyorstölthetjük például a MacBook Pro-nkat. 

 

Van még egy jó hírünk, ez pedig a kiegészítőket érinti, ugyanis érkeznek új fekete variánsok a Magic Keyboard-ból, trackpad-ből és a Magic Mouse-ból is.

Előrendelni akár már most is tudjuk a Mac Studio-t, az asztalunkra pedig leghamarabb március 18-án kerülhet. Az árazás 879 990 Ft-ról indul az M1 Max lapka esetében, ami 10 magos CPU-val, 24 magos GPU-val és 16 magos Neural Engine-nel rendelkezik. 

Az M1 Ultra esetében 1 679 990 Ft-ot kell letennünk az asztalra, egy 20 magos CPU, 48 magos GPU, és 32 magos Neural Engine-ért cserébe. Nem kell megijedni, ez természetesen még nem a végső ár, 64 magos GPU-val, 128GB egyesített memóriával, 8TB SSD tárolóval ugyanis már 3 279 990 Ft-ba fog kerülni az eszköz.

 

A Studio Display ugyancsak mától rendelhető, és március 18-tól kapható, illetve két konfigurációban elérhető. Az alap árunk normál üveggel 659 990 Ft, míg ha nanotexturált bevonatot is szeretnénk rá, akkor már 799 990 Ft-ot kell kifizetnünk ezért a csúcsmonitorért.

A két eszköz így egyben maximum 4 079 980 Ft-ba kerül, ami nem kis pénz, de az biztos hogy így az egyik legjobb gépet tudhatjuk majd magunkénak a piacon.

 

Forrás: Apple

 

Kapcsolódó tartalom:




Kommentek megjelenítése