Az Apple változtat az egyik legproblémásabb termékén

Almás Pletykák   |   2022.02.20 - 16:19   |   Írta: Nagy Bence   |   2058
20. feb Az Apple változtat az egyik legproblémásabb termékén

Az AirTagek problémája olyannyira súlyossá vált, hogy az Apple bejelentette, több frissítés is érkezik a termékre.

Az Apple nyomkövetőjét sokan aljas célokra, zaklatásra vagy akár autólopásra is használják. A problémával kapcsolatos növekvő aggodalmakra válaszul a cupertinói cég bejelentette, hogy az év folyamán számos frissítést kapnak az AirTag készülékek, hogy biztonságosabbá tegyék őket.

Az Apple a közleményében kiemelte, hogy az AirTagek „arra lettek tervezve, hogy segítsenek az embereknek személyes tárgyaik megtalálásában, nem pedig arra, hogy embereket kövessenek velük”. A hamarosan érkező frissítések ezt hivatottak egyértelművé tenni.

Emellett a vállalat elismerte azt is, hogy "aktívan együttműködik a bűnüldöző szervekkel" az AirTagekhez kötödő bűntények kapcsán. Az Apple úgy véli, hogy "az AirTaggel való visszaéléssel kapcsolatos esetek ritkák", de "minden egyes eset túl sok”.

Éppen ezért az Apple bejelentette, hogy ebben az évben az AirTagek több frissítést is kapnak majd. 

Új adatvédelmi figyelmeztetés

Először is, az Apple azt mondta, hogy egy "közelgő szoftverfrissítés" után minden felhasználó, aki AirTag eszközt használ, egy új üzenetet fog kapni, amely "egyértelműen kijelenti", hogy az AirTageket tárgyak helyzetének meghatározásra, nem pedig emberek követésére vagy zaklatásra szánják. A figyelmeztető üzenet azt is világossá teszi, hogy az AirTagek az Apple ID-hez kapcsolódnak, és a bűnüldöző szervek elkérhetik ezeket az azonosító adatokat, hogy könnyebben megtalálhassák az elkövetőt.

Javított figyelmeztető jelzések

Emellett az Apple kihangsúlyozta, hogy fejleszteni fogja az értesítéseket, amit a felhasználók akkor kapnak, ha egy ismeretlen készülék hosszú ideje követi őket. 

Korábban az iPhone-okon egy nem feltétlenül egyértelmű "Ismeretlen kiegészítő észlelve" figyelmeztetés jelent meg, ha egy ismeretlen készülék a telefonnal együtt mozgott. Ez az értesítés nem csak az AirTagek esetében jelent meg, hanem akkor is, amikor az AirPods 3-t, AirPods Pro-t, AirPods Max-ot vagy egy harmadik féltől származó (a Lokátor appal működő) eszközt észlelt telefonunk.

Az Apple szerint tehát a jövőben ezek a figyelmeztetések egyértelműbbek lesznek. Ha például egy ismeretlen AirPods Pro-t érzékel az iPhone-unk, az értesítés "AirPods Pro észlelve" lesz, nem pedig „Ismeretlen kiegészítő észlelve”. Ezzel az a vállalat célja, hogy a felhasználók könnyebben megtalálják ezeket a kiegészítőket.

Precíziós keresés funkció

Míg az előbbi frissítések valószínűleg a közeljövőben jönnek, a cupertinói cég közleményében azt mondta, hogy az év későbbi felében is tervez különböző változtatásokat eszközölni a nyomkövető készülékeken. Ilyen például az, hogy a Precíziós keresés funkció a jövőben ismeretlen AirTag eszköz megtalálására is alkalmas lesz. 

A Precíziós keresés az iPhone telefonok U1 chipjét használja az AirTagek pontos helyzetének meghatározásához, olyan utasításokkal, mint például: „az AirTag két méterre előtted balra van”. Jelenleg ezt a funkciót csak a saját eszközeink megtalálásához használhatjuk, azonban az év végéig az Apple lehetővé fogja tenni, hogy más eszközök helyzetét is meg tudjuk határozni vele, így a nem kívánt nyomkövetőket könnyebben megtalálhatjuk.

 

Megváltozott hangjelzések

Az Apple az AirTag hangjelzésein is tervez frissítéseket eszközölni. Ennek az oka, hogy azok, akik például zaklatásra, vagy autólopásra használják a cupertinó cég nyomkövetőit, gyakran eltávolítják a készülékek hangszóróit, hogy még nehezebbé tegyék a megtalálásukat. Éppen ezért a jövőben ha a telefonunk egy idegen eszközt érzékel, a hang lejátszása mellett a telefonunkra is kapunk értesítést. Tehát, ha az AirTag hangszórója nem is működik, az iPhone készülékeken látni fogjuk a nem kívánt követést. Emellett az Apple azt is el szeretné érni, hogy AirTagek hangosabban szóljanak majd.

 

Végszó

Az Apple közleményét elolvasva még mindig marad néhány fontos megválaszolatlan kérdés. Még nem tudjuk pontosan, hogy ezek a frissítések mikor lesznek elérhetők. A cupertinói vállalat ugyanis annyit mondott, hogy "még ebben az évben”. Arról sem kaptunk pontos információt, hogy a figyelmeztető értesítéseket korábban kapjuk-e és ha igen mennyivel. 

Természetesen mindezek ellenére még így is jó hír, hogy az Apple elismerte a jelenlegi biztonsági intézkedések hiányosságait az Airtagek kapcsán. Bár a nyomkövetőket már régóta használják emberek követésére, így nehéz az Apple nyakába varrni minden negatív esetet, de az is biztos, hogy az AirTag bevezetése óta ez a jelenség egyre inkább feltűnő egyrészt az Apple népszerűségének, másrészt a könnyű használhatóságának és viszonylagos megfizethetőségének köszönhetően.

 

Forrás: Apple.com

Kapcsolódó tartalom: 




Kommentek megjelenítése