Nagy újításokat hoz majd az iPhone 14 - első rész

Almás Pletykák   |   2021.12.21 - 12:29   |   Írta: ARPII   |   15941
21. dec Nagy újításokat hoz majd az iPhone 14 - első rész

Érdemes lesz váltani.

Az eddigi pletykák szerint az Apple 2022-ben egy nagy dizájn váltással készül, ami ugyan nem lesz akkora, mint az iPhone 12 esetében, viszont igencsak jelentősnek mondható. A gyártó sokszor újra felhasználja a korábbi termékek dizájnját, ezzel is spórolva a gyártási költségeken, ami általában négyéves ciklusokban változik többet, a 2022-es iPhone viszont ezt megtörni látszik.

A mai cikkünkben körül járjuk a jövőre megjelenő modellt, és hogy mire is számíthatunk tőle. Ne felejtsétek el, hogy ez egy két részes cikksorozat első fele, aminek a második részét ezen a linken tudjátok elérni, itt beszélünk majd a kijelzőről, a kábelekről és a biometrikus azonosításról is. A cikk hátralévő részében pedig „iPhone 14” néven fogunk hivatkozni a 2022-es iPhone-ra.

 

Dizájn Múlt, és Jövő

Az iPhone 12 megjelenése egy hatalmas váltás volt a lekerekített szélű modellek után, amiknek a külseje közel változatlan volt az iPhone 6 óta. Ez szögletes vonalakat jelentett, vékonyabb kávákkal a kijelző körül, ami még inkább előtérbe helyezte a teljes kijelzős érzetet. Habár, néhány iPhone X dizájn elem azért megmaradt a 12-es generációnál is, mint például az eredeti notch, vagy a gomb elrendezés.

Az iPhone 13 idén, 2021-ben mutatkozott be, nagy vonalakban azonos megjelenéssel, mint az elődje. Olyannyira, hogy a hétköznapi szemlélő talán meg sem tudja különböztetni az előző szériától. Persze azért akadnak különbségek, akárcsak a megnövekedett hátsó kamera sziget és a kisebb notch.

 

Amennyiben megvizsgáljuk az Apple dizájn trendjeit az elmúlt évtizedből, akkor észrevehetünk egy mintát. AZ iPhone 4 vonalai négy generáción át maradtak meg, egy kis kijelző arány váltással persze. Az iPhone 6 dizájnja pedig egészen az iPhone X-ig tartott, ami egy újabb négy évet jelent, ha beleszámítjuk az iPhone 8-cat is.

Az iPhone X megjelenése egy kisebb lépés volt az iPhone 6 vonalaitól, azonban csak három évig maradt – amikor is az iPhone 12 megérkezett. Ha az Apple marad a megszokott három éves ciklusnál, akkor az azt jelentheti, hogy az iPhone 14 bizony még az iPhone 12-höz hasonló megjelenéssel rendelkezik majd.

Persze azért lesz változás külső téren, ráadásul nem is kicsi, ugyanis ez lesz az első iPhone, ami végre elhagyja a notch-ot, teljesen. Az elemző, Ming-Chi Kuo szerint az Apple egy hole-punch kamerakivágásban helyezi majd el a szelfikamerát, ahogyan azt a konkurencia is teszi már közel három éve.

 

Kuo jelentése még 2021 márciusában érkezett, több mint egy évvel az iPhone 14 megjelenése előtt. Az Apple minden bizonnyal meglépi majd ezt a döntést, azonban még sok minden történhet 2022 szeptemberéig.

Az Apple ikonografikája mindig is az iPhone előlapján alapult. Először a Home Gomb volt rajta látható, majd a notch – mind a kettő egyedinek és relatív Apple-höz köthetőnek volt mondható. A hole-punch-ra való váltás azonban beállítaná a sorba az Apple-t, a többi gyártó közé, amit valószínűleg nem szeretnének, így talán előrukkolnak majd valami egyedivel erre a problémával.

 

Kuo szerencsére eléggé megbízhatónak mondható, azonban minél távolabb vagyunk a megjelenéstől, annál pontatlanabbak szoktak lenni a jóslatai. Elmondása szerint a hole-punch kivágás akár lekorlátozódhat csupán a Pro modellekre is, ami a beszállítóktól is függhet.

Egy korábbi jelentésében Kuo arról is szót ejtett, hogy a 2022-es iPhone egy unibody dizájnt is kaphat, amibe a kamera is beletartozna. Ez azt jelentené, hogy a telefon háza egyetlen darabból lenne, ami több helyet jelentene a belső komponensek számára.

Az Apple még titániumot is használhat a Pro modellekhez, ami nem éppen a legolcsóbb alapanyag, így ez felviheti a költségeket vásárlói oldalon is, de így javul majd a strapabíróság is.

 

A jól ismert kiszivárogtató, Jon Prosser még az iPhone 13 megjelenése előtt osztott meg velünk rendereket az iPhone 14 dizájnjáról. Ezek a renderek valós termékekről készült képeken alapszanak, és egy iPhone 4 dizájnt tárnak elénk, ahol nincsen kiálló hátsó kamera modul, ugyanis az üveg hátlapunk azzal egy síkban van. Emellett pedig itt is megpillanthatjuk a hole-punch kamera kivágást.

Ezek a hírek egybevágnak Ming-Chi Kuo jelentésével is, aki szintén megemlítette a unibody házat kamera kiállás nélkül, illetve a hole-punch kamerakivágást is. Prosser megjelenés előtti renderei szinte mindig pontosak és be is jönnek a valóságban, így ha nem is 100%-ban erre, de valami nagyon hasonlóra biztosan számíthatunk 2022 szeptemberben. Dizájn téren fontos még kiemelni a szintén iPhone 4 stílusú kerek hangerő szabályozó gombokat, ami egy remek „újítás”, egy üde színfolt az iPhone palettán.

 

Ez alól a siker sorozat alól azonban van egy kivétel, mégpedig az idén megjelent Apple Watch Series 7, amit a kiszivárogtató szögletes dizájnnal harangozott be, ami passzolt volna az új iPad és iPhone külsőhöz. Ez azonban mint már tudjuk sajnos nem jött be.

Viszont több mint valószínű, hogy Prosser jó információt kapott, csupán nem a jó modellről, ugyanis lehet, hogy a szóban forgó eszköz nem a Series 7, hanem a Series 8 volt, ami jövőre jelenik majd meg. De persze az sem kizárt, hogy az Apple az utolsó pillanatban gondolta meg magát, és változtatott a terven. Ez pedig megmagyarázná a kései Series 7 megjelenést.

 

Külsőleg elég nagy változásokról beszélünk, amiket technikailag is nehéz lesz megoldani, nem csak dizájn téren. Az iPhone 13 20%-kal kisebb notch-csal rendelkezik, azonban ez még mindig jelentős helyet foglal el az előlapon. Az Apple pedig biztos nem adja majd fel a Face ID-t egy hole-punch kamera kivágásért, így valahogy el kell hogy rejtsék mind a hat különböző True Depth kamera szenzort a kijelző mögé.

Az új unibody ház miatt pedig teljesen újra kell gondolniuk az iPhone belsejét, hogy helyet készítsenek a periszkópos lencsék számára. Igen, ugyanis az Apple már régóta gondolkodik egy ilyen kamera rendszeren, azonban a legtöbb szabadalom a Samsung-nál van, sajátot pedig már eléggé nehéz lenne kidolgozni, így minden bizonnyal fizetniük kell majd a meglevő technológia használatáért.

Szerencsére azonban vannak frissebb jelentéseink is, a legújabb a The Elec-től, ami pár napja jelent meg, és megerősíti Kuo hole-punch kamera kivágására irányuló jövendölését.

 

Kamerák

Az Apple jobb szenzorokat és szenzor alapú stabilizációt hozott az egész iPhone 13 széria számára, viszont sajnos megtartották a sok éve használt 12MP-es felbontást, valamint csak egy kicsivel jobb telefotó kamerát raktak a Pro modellek házába.

 

Az Apple nem variálja gyakran a megapixel számokat, legutóbb 8-ról 12MP-re váltottak az iPhone 8 és iPhone X esetében. Egy korábbi pletyka szerint most akár 64MP-re is ugorhaz a széles látószögű fő szenzor, illetve 40MP-re a többi lencse. Egy ekkora váltás azonban nem illik az Apple portfóliójába, 18MP például sokkal hihetőbben hangzana, persze ez nem azt jelenti, hogy ne örülnénk egy kétszer ekkora szenzornak.

Egy másik hír, 2021 áprilisából arról szólt, hogy az Apple 48MP-es szenzort használna, ami 12MP-es képeket készítene, pixel binning segítségével. Ezek a 12MP felbontású képek 2,5um pixel mérettel rendelkeznének, ami már a DSC modellekkel vetekedne. Emellett lenne lehetőség 48MP-es képek készítésére is, egy külön erre meghatározott módon belül a kamera alkalmazásban.

 

Néhány pletykából arról is értesülhettünk, hogy a cég egy negyedik kamera szenzort is hozzáadhat a repertoárhoz. Ez egy periszkóp lencse lenne, ami lehetővé tenné a még nagyobb optikai zoom elérését, ahogyan azt a konkurenciánál már láthattuk (akár 10x).

Az Apple makró képkészítéssel is ellátta az iPhone 13 Pro vonalat, igaz ezt az ultra-széles látószögű kamerával érték el, nem pedig egy dedikált lencsével. Ez bizonyára jövőre sem változik majd, mivel négy kamera túl naggyá és komplexxé tenné a szenzor szigetet, illetve ez költséges is lenne a cég számára.

 

A mai cikkünkben körül jártuk a jövőre megjelenő modellt, és hogy mire is számíthatunk tőle. Ne felejtsétek el, hogy ez egy két részes cikksorozat első fele, aminek a második részét ezen a linken tudjátok elérni, itt beszélünk majd a kijelzőről, a kábelekről és a biometrikus azonosításról is.

Ti mit gondoltok az iPhone 14-ről, szívesen lecserélnétek rá a jelenlegi mobilotokat? Írjátok meg nekünk kommentben!

 

Forrás: appleinsider

 

Kapcsolódó tartalom:




Kommentek megjelenítése