Elégedettnek érzed magad?

AlmaBlogger   |   2020.01.18 - 19:56   |   Írta: Zsolty   |   1570
18. jan Elégedettnek érzed magad?

A címben szereplő mondattal zárult egy átfogó válaszra érdemes hozzászólás az „iPhone Xs Max-ról alap 11-re váltottam - Van élet a csúcs után?” című cikknél.

A hozzászólás egyik lényeges pontja a nagy kérdés: elégedett lehet-e bárki, aki bekerült az iPhone, vagy hasonló méregdrága telefonok vásárlása kapcsán az ördögi körbe, hiszen mindig ott van az újítás valójában talán nyomasztó lehetősége.

A hozzászóló nehezményezi, sőt, mint írja, ép ésszel fel sem foghatja, hogyan adhatnak ki emberek ennyi pénzt akár évről évre.

Jöjjék egy válasz a sok lehetőség közül:
 

Elégedettnek érzem-e magam?

Egy történettel rámutatnék az elégedettség egyik veszélyes területére. Volt egy csodálatos üdülőhely, mely a ’70-es, ’80-as években kezdte pályafutását. Nagyszerű kis faházikókban alhattak az üdülők, közel a Balatonhoz. Egy család tartotta fenn, a nagy területű füves kertjükben, ahol valóban minden adott volt a nyugodt pihenéshez és az akár éjszakáig tartó mulatozáshoz is. Egy egészen nagy területen volt ugyanis fedett szórakozóhely, asztalokkal-székekkel. Szabadon álló pingpongasztal is volt. Szóval minden, ami az aktív pihenéshez szükséges.

A házigazdák felépítették ezt a kis komplexumot és ELÉGEDETTEK is voltak vele. Senki nem hajszolta bele őket abba, hogy fejlesszenek, így nem is tették. Mindenkinek, aki anno ott nyaralt, nagyszerű élmény maradt.

Aztán néhány évvel ezelőtt az őseinknek nosztalgikus ötletük támadt: térjünk vissza az üdülőparadicsomba. 

Nos, mint kiderült, csak volt üdülőparadicsom. Ugyanazok a székek, ugyanazok az asztalok, sőt ugyanaz a pingpongasztal várt ott minket. Lehangoló, a fejlesztést minden szinten nélkülöző hely volt, amit egy nehéz éjszaka után kényszeredett mosollyal az arcunkon elhagytunk. Mondhatni elmenekültünk.

Arra akarok ezzel a kissé szomorú sztorival rámutatni, hogy az elégedettség egyfajta elmúlás is lehet egyben. Pláne, ha a túlzott elégedettség úgymond a munkaeszközünket is érinti.

Az iPhone, a MacBook stb. pedig sok embernek munkaeszköze. Ha a jelenlegi megoldással elégedett vagy, akkor az azt jelentheti, hogy záros határidőn belül elavulttá válhatsz. A munkád az eszközöd elavultsága okán esetleg gyengébb minőségű lehet másokénál, amivel egyértelmű hátrányt szenvedsz. Nem vagy képes hozni a konkurencia által nyújtott minőséget, stb.

Nézzük például az iPhone és mondjuk az én esetemben mit jelent mindez. A telefont eléggé nagy mértékben munkához használom, pláne a kamera és a mikrofon részét. Az Xs Max, amit épp leváltottam alap 11-re, már olyan szintű mikrofont hozott, amivel egy többszereplős live-ot is képes voltam gond nélkül lehozni mindenféle csatlakoztatott eszköz nélkül.

Elégedett lehettem volna a korábbi telefonom mikrofonjával, de soha nem érzem azt, hogy elégedett lehetek a kezemből kiadott munka minőségével. Ha ez megtörténik, záros határidőn belül ott a vége. Elkezdődik az „elmúlás”.

Tehát, amikor úgy fogalmazol, hogy „ép ésszel fel sem foghatod, hogy hogyan adhatnak ki emberek több százezer forintot elektronikai eszközökre”, akkor egy erős általánosítást osztasz meg. Valami miatt úgy érzed, hogy elítélendő mindenki, aki a fejlődésre törekszik, akinek van bármilyen indíttatása ennyit kiadni egy elektronikai eszközre.

Mégis van abban igazság, amit mondasz, hiszen sokan „felülnek” a marketingnek és valóban talán úgy vásárolnak, hogy nincs is szükségük rá. Mi itt a használtalmán egy picit talán profilunkból adódóan elvesszük ennek az élét.

A „Rolls Royce-érzés”, amiről a cikkben szó volt, és amit te is említesz, az valóban nagyon gyorsan múlandó. Az a többletkiadás, ami a teljesen új készülékeknél olykor fellép, és néha valóban csak azért, hogy először te bonthasd ki a dobozt – megkérdőjelezhető. De nem elítélhető!

Bennünk is bennünk van arra a csodás érzésre való vágy, amikor egy új Apple terméket bontunk fel, de emellett tudjuk értékelni a minőségi használt termékekben rejlő lehetőséget is. Hogy olykor olyan értékű eszközhöz juthatunk hozzá remek áron, amit egyébként talán nem engedhetnénk meg magunknak, és ami kapcsán akár a munkánk minősége is romolhatna.

A Használtalma.hu piaca így gyakorlatilag számunkra is egy eszközfejlesztési forrás. Tervezünk olyan cikkeket írni, melyek segíthetnek kicsit eligazodni, mire érdemes figyelni igazán a vásárlások kapcsán, mi alapján érdemes meghozni döntéseket, mely termékek kerültek épp jó árfekvésbe.

A fejlődés nem állhat meg! Ez elkerülhetetlen, és ez legfőképp inkább lehetőséget ad mindenki számára. Annak is, aki munkavégzés kapcsán használ Apple termékeket, de annak is, aki csak passzióból, „felvágásból”. A Használtalma.hu pedig kinyit egy nagyobb ablakot az ezekre a termékekre vágyók előtt.  


Kommentek megjelenítése