Látogatóban a titkos Alma gyárban

Apple Hírek   |   2016.04.27 - 21:19   |   Írta: Pausch Rita   |   11965
27. ápr Látogatóban a titkos Alma gyárban

A Bloomberg bejutott az Apple egyik féltve őrzött beszállítójához. Utánajártak, hogy valóban kizsigerelik-e a munkásokat.

A Pegatron az almás cég egyik fő beszállítójaként a sanghaji gyárában az iPhone-ok összeszerelését végzi. Közel 50 000 munkás dolgozik itt. Ez az a hely, amit többször is azzal vádoltak, hogy a dolgozók embertelenül túlhajszoltak. Miután ezt elkerülendő az Apple és a Pegatron közös munkával komoly lépéseket tett az összeszerelők túlóráinak csökkentésére, szerették volna eredményeiket megmutatni a külvilágnak is. Így először jutott be egy nyugati újságíró a helyszínre.

A gyárba belépni már munkásként sem egyszerű. Az ott dolgozók belépőkártyával és arcszkenneres azonosítással juthatnak csak be. Ezek az azonosítások állítólag a túlóra elkerülését szolgálják, de az ezt követő fémdetektorok már egyértelműen azt szűrik nincs-e valakinél képrögzítésre alkalmas eszköz. Itt a legjobban a kiszivárogtatástól tartanak. A beléptetési folyamat egyébként alig két percet vesz igénybe, a gyárigazgató szerint gyorsnak kell lenni, hisz minden perc számít és értékes.

Az első azonosításokon túljutva a munkások kis öltözőszekrénykéikbe leteszik a holmijukat, felveszik a munkaruhául szolgáló rózsaszín kabátjukat, kék sapkájukat és egy pár műanyag papucsot, mivel cipőben nem mehetnek be dolgozni. Miután elkészülnek, 320 munkás katonás rendben, négy sorba rendeződve várja, hogy szólítsák őket kezdődő műszakjukba.

Mielőtt ez megtörténne a műszakfelügyelők szigetelőszalaggal megreparált iPadről ellenőrzik a dolgozókat, majd alig hat perccel később az összeszerelő csarnokban már meg is kezdődik a serény munkavégzés.
Ez a gyár a legjobban óvott összeszerelő üzem, mivel az iPhone-ok gyártását végzik itt. Hatalmas, vagy 90 focipályának megfelelő méretű területen nyúlik végig. A központjában tűzoltóság, rendőrség és posta is helyet kapott, de vannak itt külön buszjáratok, mega-étkezdék, hatalmas füves területek és halas tavak is. A júniusban nyíló sanghaji Disneyland alig húsz percre van innen.       

Az Oxfordban tanító Jenny Chan szerint, maga a tény, hogy beengednek a gyárba egy újságírót, azt mutatja, hogy reagálnak a külső nyomásra és törekednek legalább a látszatát megteremteni, hogy javítsanak a munkásaik körülményein. Ám a szakértő szerint ez még mindig kevés, elvégre azt, hogy pontosan mi folyik ott és hogyan, azt továbbra sem árulják el.

A China Labor Watch, jogi csoport szerint, a fizetések a gyárban olyan alacsonyak, hogy a munkások egyszerűen túlórázni kényszerülnek, hogy elfogadható bérhez jussanak. A CLW állítása szerint 2015. szeptember és október között kiadott 1261 fizetési papírral tudják igazolni, hogy a munkásoknak túlzottan magasak a túlóra számaik. A Pegatron viszont azzal védekezik, hogy a CLW-nél rosszul számolnak, az általuk említett időszakra nemzeti ünnepek esnek, amikor is a dolgozók háromszoros díjért serénykednek.

Káosz van a túlórák maximalizálásnak elvei körül is. Alapvetően a Pegatron azt állítja, hogy ragaszkodnak az Elektronikai Ipari Polgárok Koalíciója (EICC) irányelveihez, ami a dolgozók túlóráját havi 80 órában maximalizálja. Az Apple azt mondja, hogy a beszállítóik ragaszkodnak az ipari csoport magatartási kódexéhez. A Pegatron pedig még annyit hozzátesz, a szezonális munkák miatt kivételeket tehetnek a kínai állami maximum havi 36 órás túlórához viszonyítva. Szóval, itt van egy kis kavarodás...

Tim Cook a felmerülő panaszok miatt alapos vizsgálat alá vonta a beszállítóikat. 2015-ben 1,6 millió munkást érintő 640 auditot hajtottak végre. 2013-ban még egészségügyi szakértőket is bevontak a gyárban történt haláleseteket kivizsgálására és nem találtak összefüggést a feszített munkatempóval.

A két cég közötti kapcsolattartó szerint a gyártás nem bűn. Neki az a véleménye, a külvilág azt hiszi, mindent kicsavarnak a dolgozókból, pedig erről szó sincs. Ők csak egyszerűen megtanítják őket, mit jelent az eredményes és felelősségteljes munka.  

A Pegatronnál a túlórák szabályozására bevezettek egy új azonosító rendszert is. Ez összeköti a dolgozók mágneskártyáit egy adatbázissal, ami rögzíti a munkával töltött időt, ez alapján nyilvántartja a béreket és levonja az olyan kiadásokat, mint a szobák díja és az étkezés. Állítólag a rendszernek köszönhetően sikerült a túlóra szabályozás ellenére is 100 százalékkal növelni a teljesítményt. Egy maroknyi sürgősségi végrehajtó mérnök kivételétől eltekintve nincsenek szabálytalan túlórák. A legutolsó auditjában az Apple azt jegyezte fel, hogy 2015-ben a 60 órás munkahét 97 százalékos arányban teljesült, vagyis 5 százalékot javult az előző év eredményeihez képest.

Egy Pegatron munkás szerint, többen kifejezetten örülnek a fizetésnövelő túlóra lehetőségeknek. Az alacsony bérek miatt ugyanis a maximális 60 órát néhányan szívesen megtoldanák. A túlóráért pedig sokkal többet fizetnek, úgyhogy sokan mindig többet szeretnének. Mikor az említett munkás 3 éve elkezdett itt dolgozni, az ilyenfajta túlóra még lehetséges volt, ma már nem az. A műszak felügyelőknek jelzi a rendszer, ha valaki többet dolgozott a 60 óránál, vagy hat napja folyamatosan munkában van és az ilyen alkalmazottakat a rendszer egész egyszerűen blokkolja, vagyis nem vehetik fel a munkát. Állítólag néha látni olyanokat, akik szombaton vagy vasárnap nem jutnak be dolgozni emiatt.

A munkások az azonosító kártyáik segítségével érintőképernyős terminálokon tudják ellenőrizni az anyagiakat. A ledolgozott óráikat, elszámolásokat, havi kiadásokat, ételköltségeket. Az átlagos havi jövedelem 4200-5500 jüan között mozog egy hónapban. Volt olyan, akinek az alap fizetése 2020 jüan. Viszonyításképpen egy iPhone 6 Kínában 4488 jüan.

A munkások szerint, Kína többi gyárához viszonyítva, ez a hely még nyugisnak számít, hiszen itt sohasem dolgoznak heti 60 óránál többet... 

Forrás: Bloomberg

Kapcsolódó cikk:
Apple botrány van kitörőben: a BBC kikezdte az Apple-t
Az Apple és a Pegatron is megszólalt a BBC ügyben



Kommentek megjelenítése