Apple Watch Ceramic Edition teszt

Tesztek   |   2017.03.04 - 04:00   |   Írta: Zoltan C   |   9411
04. márc Apple Watch Ceramic Edition teszt

Megérkezett a legújabb Edition, azaz luxus Apple Watch. Ezúttal különleges anyaghoz nyúltak Cupertinóban: a kerámiához.

A 2015-ben kijött eredeti Apple Watch Edition még mondhatni, hagyományosabb anyagból készült, aranyból. Sárga és rozéarany színekben árulták és több, mint 10 ezer amerikai dollárba is belekerült. Olyan embereknek tervezték, akik 6 csillagos hotelekben szállnak meg, dizájner márkákat hordanak kizárólag és kell nekik a trendi technológia, de csak ha aranyból van. Persze az is lehet, hogy az Apple sem gondolta komolyan az Edition projektet, csak mint remek PR fogást. Annak mindenképpen jól bevált, egy tízezer dolláros almás okosórára mindenki felkapta a fejét és mocskos, kapzsi epölözhetett, vagy ezek az almab***k mind ilyen hülyék, hogy ennyit kiadjanak egy ilyen sz**értezhetett egy jóízűt. Beszéltek róla az emberek és mint tudjuk, a negatív reklám is reklám.

Egy dologban nagyban különbözik a 2016 végén megjelent, szóban forgó Edition: jóval olcsóbb, mint az arany verzió. Így is rohadt drága (1249 dolláros induló ár) ‒ főleg hazai szemszögből ‒, de mégsem 10 ezer dollár, azaz majdnem 3 millió forint. A hivatalosan "ceramic white" néven futó Apple Watch Edition tehát sokkal közelebb áll a realitások talajához.

Az imore.com tesztere abban a szerencsés helyzetben volt, hogy huzamosabb ideig tesztelhette az új, kerámia Apple Watch-ot. A továbbiakban az ő értékelésének összefoglalóját olvashatjátok.

Miért is különleges az idei Edition?

Például az Apple Watch Nike+ egy variánsa a standard, anodizált alumínium Apple Watch Series 2-nek. Az Apple Watch Hermès Series 2 pedig egy változata a rozsdamentes acél Watch-nak. Viszont, az Apple Watch Edition Series 2-nek teljesen egyedi anyaga van: kerámia.

Talán meglepő lehet, de ez az anyagválasztás egyáltalán nem teljesen szokatlan karórák esetében. Az évtizedek során az IWC, a Rado és az Omega is gyártott már kerámiával órát. Ugyanakkor, mégiscsak különleges óráról van szó, hiszen a ház teljesen egészében kerámia. Ezen kívül más anyag csak a kijelző zafír üvege.

Az Apple leírása szerint, az általuk használt konkrét kerámia típusa egy nagyon erős cirkónium por, keverve alumíniummal. Így jön ki a megkívánt fehér színárnyalat. Majd ezt magas nyomáson és hőn alakítják. Itt még egyáltalán nincs vége a procedúrának ‒ ezt kapjátok ki! ‒, gyémántszuszpenzióval polírozzák, ami simává és csillogóvá varázsolja. A végeredmény pedig Jony Ive legnedvesebb álmait idézi.

Természetesen napokat vesz igénybe így legyártani egy Watchot... Mert miért is ne, hiszen az Apple-ről van szó.

A kerámia hihetetlenül kemény tud lenni. Mindez kombinálva a zafírüveggel, az új Apple Watch Edition az eddigi legkarcállóbb Apple termék. Persze, sokféle keménység van. A kerámia esetében mindig is a törékenység ad okot aggodalomra. Természetesen az Apple tervezői igyekeztek minimalizálni a kerámia hátrányait, az előnyei kihangsúlyozása mellett. Ebbe beletartozik a kerámia pontos összetételének kidolgozása és persze a dizájn is. Ezen a téren a hajlított felületek okozták a legnagyobb fejtörést.

Picit nehezebb is, mint a fém változat, 45,6 gramot nyom, míg az alumínium 28,2, az acél pedig 41,9 gramot. Persze, ezt a mindennapokban nem fogjuk igazán érezni.

Az oldalsó gomb borítása is ugyanolyan, mint a ház, viszont a teteje már fekete, ami passzol az alul lévő szenzorokhoz. Először furán hatott teszterünkre ez a kombináció, de később szívéhez nőtt. Akárcsak a szöveg a hátulján. Más technikával is került fel, mint a fém kivetelek esetében, állítólag a technológia igénybe vett lézereket és gyantát... Hmmm. Mindenestre, a végeredmény igen pofásra sikerült. Yin és Yang.

Alapból egy fehér fluoroelasztomer sport szíjjal érkezik a Watch Edition Series 2, ami picit kiábrándító. Egy Edition változat azért több mindent is rejthetne a dobozában. A hasonló árkategóriában lévő Hermès változat, a Hermès bőrszíj mellett, egy narancssárga sportszíjjal is érkezik. Furán hangzik, de egy kerámia szíj dukált volna hozzá igazán ‒ még akkor is, ha így jóval drágább lenne. Bizony, egyes gyártók már kínálnak ilyet!

Konklúzió

A legtöbben csak arra kapják fel a fejüket, hogy mi lesz, vagy mi nem lesz az aktuális iPhone-ban. Aztán vannak azok, mint például az imore.com tesztere is, akik már azért meg akarják venni ezt az okosórát, mert az Apple eddig tőle nem látott anyagokkal kísérletezik.

Érdekes próbálkozás volt a 18 karátos arany változat, extravagáns meg minden, de távol állt az Apple széles vásárlói tömegétől. A fehér kerámiával viszont megtalálta a cég az egyensúlyt. Exotikus is, jól néz ki és mondhatni megfizethető is. Ami a legfontosabb pedig, pariban van a többi high-end karórával, és jelenleg velük próbál versenyezni az Apple.

Ehhez a különleges, igazán eltérő kinézethez csak a fülek, csatok, illetve szíjak terén lehet némi hiányérzetünk, ezen remélhetőleg változtat az Apple.  A legjobb párosításért jó pár fanatikus adna ki extra pénzt.

Forrás: imore.com

Itt pedig még több kép mennyi féle képpen is lehet variálni ezt az Apple Watch-ot is...

Kapcsolódó cikk:
Íme, a luxus Apple Watch, az Edition!
5 milliárd dollárt hozhat az arany Apple Watch

SaveSave


Kommentek megjelenítése