A 32 gigás iPhone 7 modellek lassabbak, mint nagyobb kapacitású társaik [videó]

Tesztek   |   2016.10.30 - 12:48   |   Írta: Zoltan C   |   6078
30. okt A 32 gigás iPhone 7 modellek lassabbak, mint nagyobb kapacitású társaik [videó]

Legalábbis, ami az adatok írási sebességét illeti.

Néhány héttel ezelőtt a GSMArena oldalán bukkantak fel először olyan tesztek, amelyekben a 32 gigabájtos iPhone 7 rosszabb tárhely teljesítményt nyújtott, mint a 128 és 256 gigás változatok. Aztán a híres YouTube csatorna, az Unbox Therapy is utánajárt a dolognak.

A videóban az ingyenes PerformanceTest Mobile appot használják a készülékek (32 gigás és 128 gigás iPhone 7) tesztelésére. Hasonló értéket mutattak az olvasási sebességek, 656 MB/sec a 32 gigás változatnál és 856 MB/sec a 128-as esetében. Viszont, jóval nagyobbá vált ez a különbség az írási sebesség mérésekor. 42 MB/sec az alap tárhelyű iPhone 7-nél és 341 MB/sec a 128 gigásnál ‒ ez közel nyolcszoros különbség, ami korántsem elhanyagolható.

Ezután a youtuber egy, a való élethet közelebb álló tesztet is lefutatott, azaz mit érezhet ebből az átlag felhasználó. Ehhez egy MacBook és USB kábel segítségével filmeket tett át a két készülékre. A 128 gigás modell egy 4,2 gigabájt terjedelmű filmet 2 perc 34 másodperc alatt abszolvált, míg a 32 gigás modellnek ugyanehhez a fájlhoz 3 percre és 40 másodpercre volt szüksége.

Meg kell jegyeznünk, az SSD-k világában a nagyobb kapacitású általában gyorsabb is. Ugyanis, minél nagyobb kapacitású SSD-ről beszélünk, annak vezérlője arányosan több NAND flash memória chiphez fér hozzá. Amikor a gyártók a nagyobb SSD-kbe több NAND chipet is raknak, azokat párhuzamosan kell hogy tegyék egymással. Az ilyen nagy kapacitású SSD-kben a vezérlőnek könnyebb dolga van, mint egy kisebb SSD-ben, amiben a NAND chipek nem párhuzamosan vannak.

Forrás: macrumors.com


Kommentek megjelenítése