Az utolsó bástya is ledőlt: az összes roaming díjnak annyi

Tech Hírek   |   2017.04.27 - 07:00   |   Írta: H.A   |   3212
27. ápr Az utolsó bástya is ledőlt: az összes roaming díjnak annyi

Az MTI jelenti: Az utolsó jogi akadály is elhárult az uniós roamingdíjak júniusi kivezetése elől.

2017. április 25-én Brüsszelben elfogadta az uniós tagállami kormányokat tömörítő tanács a roamingdíjak jövőbeli nagykereskedelmi árairól szóló határozatot, és ezzel minden akadály elhárult az elől, hogy az állampolgárok június 15-től a belföldi feltételekkel megegyezően telefonálhassak, küldhessenek SMS-t és használhassák az adatkeretüket az Európai Unió területén.

"Megnyílt az út az ingyenes barangolás előtt" - közölte Emmanuel Mallia, az Európai Unió soros elnökségét betöltő Málta versenyképességi minisztere. Ehhez azt is hozzátette, hogy az uniós állampolgárok idén már úgy nyaralhatnak, hogy kötetlenül tudnak telefonálni, SMS-ezni és internetezni. 

Már az elmúlt években is fokozatosan csökkentek a roamingtarifák az EU-n belül, 2017. június 15-én pedig végleg megszűnnek ezek a díjak az egységes távközlési piacról szóló rendelet értelmében. Az országhatárokat átlépő, "barangolásos" mobilhasználat különdíját lépcsőzetesen számolják fel.

Ez alól kivételt jelent a "visszaélésszerű", évenként négy hónapnál hosszabb külföldi mobilhasználat. Ebben az esetben a szolgáltatók a nagykereskedelmi árakat alkalmazhatják a felhasználók pótdíjazásakor. Ez:

a hanghívásoknál percenként 3,2 eurócent,

SMS-enként 1 eurócent,

az adatforgalomra 7,7 euró/gigabájt díjat jelent. (Utóbbi fokozatosan csökkenni fog: 2022-től már csak 2,5 eurót kérhetnek majd egy gigabájtért.)

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikk:




Kommentek megjelenítése