Így kell kikukázott alkatrészekből iPhone 6s-t építeni [Video]

Tech Hírek   |   2017.04.14 - 15:21   |   Írta: Zoltan C   |   11019
14. ápr Így kell kikukázott alkatrészekből iPhone 6s-t építeni [Video]

Újabb bizonyíték arra, hogy Kínában bármi megtörténhet és még a legfelkészültebb nyugatinak is leesik az álla a kultúrsokktól.

A kínai Sencsent nem véletlenül hívják a világ hardver Szilícium-völgyének. Ebben a különleges gazdasági övezetben készülnek kedvenc iPhone-jaink és sok egyéb márkás elektronikai eszköz is. Mindennek megvan természetesen a maga árnyoldala is, és most nem a bűzös, koszos utcákról vagy az éhbérért dolgozó munkásokról és lepukkant munkásszállókról beszélek. A hamisított eszközök gyártásánal is talán még nagyobb piac az iPhone alkatrészekkel való kereskedés. Hogy ezek a gyárból lettek kicsempészve így vagy úgy, vagy felújított, illetve javított készülékekből kerültek a kereskedőkhöz az változó ‒ bár valószínűsíthetően a többsége igen. Mindenesetre, tonnaszám lehet kapni minden létező iPhone alkatrészt a 6s-től kezdve visszamenőleg. Sajnos, vagy nem sajnos, az iPhone 7 alkatrész még különlegesség számban megy, de ősztől valószínűleg ez is megváltozik.

Tehát ide, az iPhone-ok bölcsőjébe utazott el a vállalkozó szellemű Scotty Allen ‒ aki egyébként szoftvermérnök civilben ‒, hogy megvalósítsa projektjét, amit meghallva még a sokat látott kínai piacosok is csak elismerően csettintettek. Terve megvalósításához Sencsen város Huaqiangbei nevű kerületének forgatagában kellett elmerülnie. Ez a városrész híres iPhone bontóiról, elektronikai bolhapiacairól és természetesen a nem hivatalos iPhone szervizeiről. Hol máshol látnánk olyan csodálatos zugműhelyeket, amelyek még csodálatosabban hangzó eszközökkel dolgoznak, mint például a REMOVE BUBBLE MACHINE. Természetesen Scotty, jó amerikaihoz híven, gyakorlatilag nulla kínai tudással próbálkozott először az árusoknál. Majd, amikor szép amerikai angoljával kiejtette, hogy iPhone 6s, szegény árusnő egyből vissza is kérdezett: ‒Szex?

Hihetetlen látni, micsoda kapacitású mobiltelefon szerelő iskolák vannak ‒ az egyik ilyen intézmény tanárától tanácsokat is kért hősünk. Vagy, ahogy törékeny nők apró iPhone csipek tízezreit öntik össze, az utcán halmokban állnak az iPhone vázak.

Végül sikerrel járt a projekt és Scotty össze tudott rakni egy működőképes, 16 gigás iPhone 6s-t. Hibátlanul működött még a Touch ID is. Elmondása szerint 1000 dollár felett költött mindent beleszámolva, de ebben benne vannak a fel nem használt pótalkatrészek, feleslegesnek bizonyult szerszámok, illetve közben tökrement részek is. Scotty érzése alapján kb. 300 dollár az, ami ténylegesen bele is került a működő telefonba. Hányattatásairól természetesn videó, reddit- és blogbejegyzés is készült. Semiképpen ne mulasszátok el a videó megnézést lentebb! Igazán jó kis betekintés ez Kína, illetve Sencsen különleges világába. Ez a húsz perces videó bármelyik hátizsákos, utazós blogon is elférhetne.

 

 

Sokan kritizálják a videóst, hogy végső soron olyan ez, mintha egy IKEA bútort rakott volna össze, és azt tenné fel büszkén Youtube-ra. Hiszen, egy kész Logic Board-ot (urambocsá: alaplapot) volt kénytelen vásárolni a videós. Sajnos, a sok kis apró csipet ráilleszteni az alaplapra már mindenképpen gyári körülményeket, de legalábbis hónapos gyakorlást igényelt volna ‒ egyébként így is több hónaposra sikeredett a projekt.

Szerencsére egy IKEA bútoros videóval se lenne semmi baj, vannak a Youtube-on nagyobb furcsaságok is. Másfelől, a videó és az ötlet élvezeti faktorából szerintem ez a tény semmit sem von le.

Forrás: AppleRider.com / Macrumors.com

Kapcsolódó cikk:
Egy diák beépült a Pegatron munkások közé
150 ezer dollárnyi Apple cuccot lopott tíz munkás


Kommentek megjelenítése