Egy diák beépült a Pegatron munkások közé

Tech Hírek   |   2017.04.12 - 18:00   |   Írta: Pausch Rita   |   4194
12. ápr Egy diák beépült a Pegatron munkások közé

Tavaly nyáron a New York-i Egyetem diákja a sanghaji Pegatron gyárban, egy Apple munkás bőrébe bújt.

Dejian Zeng a nyári szünetét azzal töltötte tavaly, hogy a Pegatron gyárba beépült a munkások közé, iPhone készülékeket szerelt össze és közben tanulmányozta, milyen is egy kínai munkás élete. A Business Insidernek beszámolt a tapasztalatairól.

A legelső beosztás, amit a fiatal fiú kapott a végső összeszerelő részlegnél volt. Itt iPhone 6s-ek hátuljára kellett matricákat ragasztgatnia és valamit be kellett csavaroznia. Ezt rettenetesen monotonnak és unalmasnak találta.  

Elmondása szerint a munkások a gyárba nem vihetik be az elektronikus eszközeiket, így például zenét sem hallgathatnak munka közben. Minden nap szigorú ellenőrzések folynak, fémkeresővel kutatják, hogy nem vét-e valaki ez ellen.

Augusztusban álltak át az iPhone 7 gyártására, a diák elmondása szerint ekkor szigorították csak meg igazán a gyár őrizetét. Zeng azt meséli, hogy a fémkeresők érzékenységét innentől sokkal magasabbra állították. Ekkor még a női fehérneműkbe rejtett fém merevítőket is jelezték, és két biztonsági ellenőrzést is tartottak naponta.

Új gyártósor kialakítására is szükség volt. Az iPhone 7 gyártása során az Apple emberei minden egyes nap ott voltak és felügyelték a munkafolyamatokat, látni akarták az esetlegesen megjelenő új hibákat.

A diák megfigyelései szerint a gyár vezetősége rettenetesen óvatos és alapos. Mindennek patyolat tisztának kellett lennie, minden tok tartónak egyenesen kellett állni. A korábbi összeszerelő-sorból gyakorlatilag egy labort alakítottak ki, hogy még por se legyen bent.

 

 

Zeng havi 450 amerikai dollárnak megfelelő munkabért kapott, ami már a túlórát is tartalmazta. Ez napi 12 órás munkáért, illetve pontosabban a fizetés nélküli szünetek miatt, csak 10,5 óráért járt. Biztosítottak neki szállást egy többágyas szobában, de az ételéért fizetnie kellett. Így is, egy hónap alatt nem keresett annyi pénzt, hogy megvehessen egy olyan eszközt, amit egyébként ő szerelt össze. A legtöbb munkásnak kínai márkájú Oppo, vagy hasonló készüléke volt.

Több munkás is úgy találta, hogy „igazán szuper” az iPhone összeszerelésén dolgozni és mindenki tudta, hogy egy bemutatás előtt álló készüléket szerelnek. Szerinte a munkások nem utálják, de nem is szeretik a gyári munkát. Viszont nagyon nagy volt a fluktuáció. A munkások körében teljesen megszokott 2 hét, vagy 1 hónap után lelépni. A legfőbb céljuk ugyanis a pénzkereset: eltartani a családot, magukat, a gyerekeiket.

A fiú szerint a Pegatron nagyon gondosan tanította be a munkásokat és a „biztonsági tréningre” kiemelt nagy figyelmet szenteltek. A munkások két napos betanítási procedúrájának jelentős része a biztonsági oktatás, valamint le kell tölteni egy Apple által kiadott alkalmazást, amiben további oktatóanyagok és információk vannak a túlóráról. Zeng megfigyelése szerint a Pegatron nagyon figyel a biztonsági kérdésekre és például a kiskorú munkások kiszűrésére.  

 

 

Egy Apple szóvivő azt állította a Business Insidernek, hogy vannak alkalmazottaik a helyszínen a Pegatron létesítményekben is, akik minden nap auditokat tartanak, és azt ellenőrzik, hogy a munkások nem lépik-e túl a 60 órás munkahetet. Szintén a cupertinóiak szerint a fizetések a Pegatronnál az elmúlt 5 évben vagy 50 százalékkal emelkedtek, és jelenleg magasabbak a sanghaji minimálbérnél.  

Zeng viszont azon az állásponton van, hogy mivel ő pontosan azért érkezett a gyárba, hogy az alacsony bérekről és a bónuszok megvonásáról tájékozódjon, nagyon is elégedett a karrierválasztásával. A gyári tapasztalatai alapján a legjobb döntésnek tartja, hogy emberi jogi ügyvéd legyen belőle. Ez a megállapítás pedig így nincs egészen harmóniában az Apple állításaival.  

A Zenggel készült interjú a Business Insider cikkében olvasható, teljes részletességgel az angolul beszélők számára.

Forrás: Macrumors

Kapcsolódó cikk:  
Látogatóban a titkos Alma gyárban
Látogatás a Foxconn gyárban
150 ezer dollárnyi Apple cuccot lopott tíz munkás



Kommentek megjelenítése