Samsung Galaxy Note 7: minden, amit az öngyulladás botrányról tudnod kell

Tech Hírek   |   2016.09.05 - 20:13   |   Írta: Máté Gergő   |   9594
05. szept Samsung Galaxy Note 7: minden, amit az öngyulladás botrányról tudnod kell

Milliókat fenyegethet a robbanós Samsung akkumulátor.

Példátlan lépés volt a Samsungtól a péntek reggeli bejelentés, miszerint minden eddig legyártott Galaxy Note 7 készüléket visszahívnak. A visszahívásra egy nappal azután szánták rá magukat, hogy hibás készülékekről jelentek meg cikkek az interneten. A végső döntéshez az a tény vezetett, hogy a selejtes készülékek nem csak működési vagy funkcióbeli zavarokkal rendelkeznek, a Galaxy Note 7 okostelefonok robbanásveszélyesek.

Viszony alacsony az érintett készülékek száma, ám a nyilvánvaló biztonsági kockázat miatt a Samsung egyszerűen nem tehetett mást, visszahívta a telefonokat. Ez az első alkalom, hogy egy gyártó végül bekéri a zászlóshajónak számító készülékét. Korábban az Apple-nek is ildomos lett volna visszarendelnie az iPhone 4 mobilokat az egyértelmű antennahiba miatt, ám az almás vállalat részéről ez végül elmaradt.

Időközben megtudtuk, hogy a Samsung kezeskedik a Galaxy Note 7 készülékek cseréjéért (és emellé némi bónuszt is kaphatunk).

A töltés közben felrobbanó készülékekről elsőként a BGR oldalán értesülhettünk, illetve a Baidu nevű kínai fórumon megjelent képekről. Elképesztő élmény lehetett, ahogy a készülék egyik pillanatról a másikra a lángok martalékává vált egy robbanás kíséretében.

A második nyilvánosságra jutott eset után a Samsung úgy határozott, hogy ideje leállítani a sorozatgyártást. Mára kiderült, hogy a jelenség igen ritka, de nem tett volna jót az üzletnek, ha komoly lépés nélkül hagyják a történteket.

Összesen 35 különböző jelentés érkezett világszerte a Galaxy Note 7 akkumulátor problémával kapcsolatban. Sajnos azt nem tudjuk, hogy ebből mennyi visszahívás történt és azt sem, hogy eddig hány Galaxy Note 7 készüléket gyártottak le.

A Yonhap News nevű dél-koreai újság információi szerint (melyet Koh Dong-jin a mobil üzletág vezető szavaira alapoztak) nagyjából 1 millió készülékkel számolhatunk. Állítólag ebből mindössze 24 érintett a súlyos akkumulátor hibában.

Érdekesség, hogy a Korea Herald nevű lap állítólag szintén Koh Dong-jin szavait idézte,  amikor megjelentették a következőket: „úgy döntöttünk leállítjuk a Galaxy Note 7 gyártását”, „mind a tíz országban, ahol eddig értékesítettük cserélni fogjuk” és „2.5 millió darabot gyártottunk le és mindegyiket cserélni fogjuk.”

Emiatt persze rengeteg a találgatás a számosságot illetően. Valójában 2,5 vagy 1 millió Galaxy Note 7 készült? Mennyit értékesítettek és melyeket fogják cserélni?

A Samsung egy nyilatkozatot tett arról is, hogy azoknak az ügyfeleknek a készülékeit, akik eddig vásároltak Galaxy Note 7 okostelefont a következő hetek során önkéntesen kicserélik.

Sajnos azonban a jelenleg eladott és használatban lévő Note 7 okostelefonok igazi időzített bombák. Honnan tudhatjuk, hogy a kezünkben lévő nem kap lángra, vagy nem robban fel? Azt sem tudjuk pontosan, hogy hány ilyen telefont adtak el. Vajon a dél-koreai gyártó már megkezdte a felhasználók tájékoztatását a potenciális veszélyforrásról?

A Samsung valaha készült legjobb készüléke még hetekig jelenthet kockázatot a vásárlókra.

A vállalat szoros együttműködést és hatékony csereprogramot ígér, a felhasználóknak viszont azt javasoljuk fokozottan figyeljenek a készülékükre és csak a gyári töltővel használják a Galaxy Note 7 telefonokat. Végső soron érdemes lenne a cseréig fennmaradó időt egy másik telefonnal kivárni.

Forrás: hasznaltandroid.hu


Kommentek megjelenítése