Az iPhone felhasználók hazudósabbak lennének?

AlmaBlogger   |   2016.11.27 - 22:47   |   Írta: Pausch Rita   |   8979
27. nov Az iPhone felhasználók hazudósabbak lennének?

Ennyire meghatározná az embereket a készülékválasztásuk?

Furcsa felmérésről számolt be a C|net rovata, a Technically Incorrect. Azt mindig is tudtuk, hogy az emberekről azért elmond néhány dolgot a telefonválasztásuk. Ám eszerint többet is, mint hittük és főleg reméltük...

Noha az azért már régóta sejthető volt, hogy van különbség az eltérő okostelefon operációs rendszereket használók között. Ám empirikusan még sohasem vizsgálták ezt korábban. Most azonban az Egyesült Királyságban a Lincoln és a Lancaster Egyetem kutatói készítettek egy közös tanulmányt a témáról.

2015 és 2016 között 530 embert kérdeztek meg a telefonjaikról és érzéseikről. A kutatásuk témája, hogy mennyire határozható meg a személyiségi jegyek és az egyén alapján, hogy milyen mobil operációs rendszert választ. A kutatás eredményeiről már szeptemberben beszámoltak a Brit Pszichológiai Társaság Szociálpszichológiai szakágának éves konferenciáján, ám írásos formában csak a múlt héten publikálták az egyik szaklapban.

Azt kapták összefoglaló eredményül, hogy az iPhone tulajdonosok nagyobb eséllyel fiatal nők, akik az okostelefonjukat státuszszimbólumnak tartják, és vásárláskor eszerint is választanak.

Vagyis akkor most sokan elmosolyodhatnak a bajszuk alatt és elmormolhatnak egy „Ugye, én megmondtam!”, vagy „Háhá, nekem még kutatás sem kellett ahhoz, hogy ezt tudjam!” önelégült, kis fricskát? Mert az iPhone az egy olyan eszköz, amivel főként villogni lehet?

 

 

A kutatók azonban ennél sokkal érdekesebb megfigyeléseket is tettek. Kulcsfontosságú személyiség eltérésekre derült fény a felhasználók körében. Mégpedig az, hogy az iPhone felhasználók sokkal alacsonyabb szintet mutattak az őszinteség-alázatosság skálán és sokkal magasabbat az érzelmesség terén. Vagyis az iPhone tulajdonosok sokkal kevésbé őszinték, sokkal önteltebbek és sokkal hajalmosabbak az érzelmi kitörésekre.

Az Android felhasználók inkább idősebbek, őszintébbek, szeretetre méltóbbak, sokkal kevésbé hajlamosak áthágni a szabályokat önös érdekeikért, nem annyira anyagisak és törtetők.

A kutatás egyik vezetője, David Ellis elmondta a C|netnek, hogy ő és a csapata is előfeltevésekkel kezdte meg a munkát.

Azt várták, hogy az iPhone felhasználók valamivel fiatalabbak és sokkal extrovertáltabbak. Valamint, azt is szinte előre borítékolták, hogy az iPhone tulajdonosok státuszszimbólumként tekintenek készülékükre. Mindez pedig talált. Azon azonban még a kutatók is meglepődtek, hogy az iPhone tulajdonosok is kevésbé tartják önmagukat őszintének.   

A munka végére már annyira pontossá váltak az előfeltevéseik, hogy egy statisztikai modellt is képesek voltak felállítani, amivel néhány kérdést követően 70 százalékos bizonyossággal meg tudták jósolni, hogy a kérdezett személynek milyen típusú készülék lapul a zsebében.

A következő tanulmányban Ellis-ék úgy gondolják, többet láthatnának, ha azt vizsgálnák, hogy valaki miért vált a különféle mobiloperációs rendszerek között.

Képek forrása: Picjumbo

Kapcsolódó cikk:




Kommentek megjelenítése