Az Apple az autizmus elfogadásáért harcol

AlmaBlogger   |   2016.04.03 - 18:45   |   Írta: Pausch Rita   |   1996
03. ápr Az Apple az autizmus elfogadásáért harcol

Nem szokatlan a cégtől, hogy határozottan kiállnak az egyenlőségért folytatott küzdelem jegyében egy-egy ügy mellett.

Két friss videó is érkezett az almás cég YouTube csatornájára az autizmus világnapja (április 2.) alkalmából. A cég célja a tájékoztatás, felhívni a figyelmet erre az egyébként nagyon széles spektrumú állapotra és segíteni azokat, akik az ehhez fűződő nehézségekkel néznek szembe nap mint nap.  

A videók főszereplője egy Dillan nevű autista fiú. Az egyik spotban (Dillan hangja) az ő, iPad által közvetített, gondolatait hallhatjuk, miközben az életéből láthatunk képeket. A második filmben (Dillan útja) az édesanyja és a terapeutája beszél róla. Az édesanyja elmondja, hogy neki is milyen sok nehézséget jelentett Dillan állapota és, hogy azért, mert az emberek keveset tudnak az autizmusról, sokfajta negatív sztereotípia él a fejekben. Szerinte azért, mert valaki nem tud beszélni, még nem azonos azzal, hogy nincs mondanivalója.

 

A videóban megismerhetjük, hogy az iPad és a speciális alkalmazások miben segíthetik egy autista fiú életét és főleg kommunikációját. A főszereplő a videóban az iPad segítségével azt mondja:

„Sokan nem értik, hogy van tudatom. Mindaz, amit látnak egy személy, aki nem tudja magát kontrollálni. De most már hallhatnak. Az iPad segít, hogy a szavaim ne csak láthatóak legyenek, de össze is olvadjanak a gondolataimmal. Az, hogy megszólalhatok mindent megváltoztatott az életemben. Többé már nem különülök el másoktól. Végre beszélhetek a szeretteimmel. Elmondhatom, amit gondolok és tudathatom velük, hogy szeretem őket.„

 

 

Ezeken a reklámfilmeken kívül az Alma az egész hónapot az autizmusnak szenteli. Már tavaly az App Store-ban külön szekciót hoztak létre, és egy csokorba gyűjtötték azokat az alkalmazásokat, amelyek akár az autista fiatalok fejlesztésében segíthetnek, valamint az Autism Empowerment alapítvány közreműködésével az iTunes-ban különféle hasznos podcastokat hoztak létre. Ezen felül egy teljes mikrosite-ot tettek közzé, hogy a kisegítő lehetőségekről tájékoztassák a hátrányos helyzetűeket.


Kommentek megjelenítése