Így tisztítsd az Apple eszközeidet!

Tippek és trükkök   |   2016.03.07 - 18:00   |   Írta: Pausch Rita   |   23468
07. márc Így tisztítsd az Apple eszközeidet!

Az almás termékek megfelelő tisztítása élettartamuk hosszúsága szempontjából nagyon fontos, ezért fokozott odafigyelést igényel.

Ennek a fontos témának az Apple is figyelmet szentel, hiszen külön leírást találni az egyes termékek tisztítására vonatkozóan, bár a magyar, online áruházban, sajnos nem kapható az a tisztító készlet (Moshi TeraGove), ami például az amerikai portálon elérhető. Itthon a megfelelő tisztítószerek értékesítése helyett, a leggyakrabban azzal találkozunk, hogy billentyű borítással és fóliákkal akarják megoldani az eszközök védelmét a kosszal szemben. A külföldi hivatalos Apple üzletekben az alkalmazottak a kiállított darabok tisztításáról mikroszálas törlőkendővel és a Bausch & Lomb tisztító folyadékkal, vagy képernyőtisztító spray-vel gondoskodnak.

Az elektronikus eszközök tisztántartására a leginkább megfelelő egy puha, szöszmentes rongy, vagy a fent már említett, mikroszálas törlőrongy. A szakértők nem ajánlják a mosogatórongyokat, a tisztítószerrel átitatott törlőket, a törülközőt, sőt még a konyhai papírtörlőt sem, amit szerintem elég sokan használnak ilyen célokra…

Az ajánlás szerint a legjobb úgy közelíteni a kérdéshez, mintha üveget akarnánk foltmentesen tisztítani, azzal a különbséggel, hogy a tisztító folyadékokat mindig tartsuk távol az eszközöktől. Vagyis ne a felületre jutassuk, hanem a törlőrongyra, és aztán azzal töröljük végig, amit tisztítani szeretnénk!

Persze, az sem mindegy milyen szert használunk! Az általában jól bevett tisztítószerektől is óva intenek az eszközök védelmében. Nem ajánlottak az aeroszolok, az otthoni tisztítószerek, az ablaktisztítók, bármi, ami hidrogén peroxidot vagy ammóniát tartalmaz, az oldószerek, a dörzsölő hatású tisztítók, a hajszárító, sőt még a sűrített levegő sem.

 

 

Hogy miért ne? Nos, a gond az, hogy több almás termékeken (pl. iPhone, iPad) van egy speciális olajtaszító bevonat, ami körültekintő tisztítás mellett is fokozatosan veszít a hatékonyságából, ám, ha megbombázzuk valami olyan tisztítószerrel, amivel nem barátok, akkor drasztikusan felgyorsíthatjuk ezt a folyamatot.  

Szintén nagyon fontos, hogy bármelyik Apple termékünket akarjuk is tisztogatni, mindenképpen kapcsoljuk ki előtte és ne csatlakozzon kábellel, sem másik eszközhöz, sem a fali csatlakozóhoz!

A cupertinói vállalat legpopulárisabb terméke az iPhone, talán az összes közül a leginkább kitett a szennyeződéseknek. Rajta maradnak foltok a kezünktől, az arcunktól, vagy mindattól, ami ezen a kettőn megtalálható (smink, krém, tinta, stb.). Az ujjlenyomatokat érdemes száraz, mikroszálas kendővel eltűntetni. Nincs szükség a nedves tisztításra, az csak a feljebb említett olajtaszító bevonatot károsíthatja. Ahogy visszafelé haladunk az időben a Home gomb is egyre hajlamosabb a szennyeződésre. Például az iPhone 4 esetében gyakran okozott gondot a tisztogatása során befolyt folyadék. A Touch ID megjelenése óta erre kevesebb az esély, de továbbra is a száraz tisztítás a javallott. Az iPhone 5C SIM tartója hajlamos a koszolódásra, ezért a készülékből kivéve ezt meg lehet tisztítani egy kevés alkohollal csepegtetett kendővel, de vigyázzunk, hogy már szárazon helyezzük vissza a készülékbe!   

A különféle termékek eltérő tisztítást igényelnek, ezért az Apple-támogatás oldalon minden termékre megtalálható a tisztítási protokoll. Különösen ajánljuk Mac felhasználóknak a periféria eszközök gondozására vonatkozó leírást!

Cikk forrása: 9to5Mac
Kép forrása: Gary Denham/Flickr

MentésMentés

MentésMentés


Kommentek megjelenítése