Hackerek fenyegetik az Apple-t

Tech Hírek   |   2017.03.23 - 17:45   |   Írta: Pausch Rita   |   2879
23. márc Hackerek fenyegetik az Apple-t

Hackerek megzsarolták a cupertinói vállalatot. Állításuk szerint 559 millió iCloud-fiók, és ugyanennyi eszköz van veszélyben, ha az Apple nem fizet.

A magukat „Turkish Crime Family-nek” (Török bűnöző családnak) nevezett hacker-csoport 75 000 dollár értékű Bitcoin vagy Ethereum kriptovalutát, vagy 100 000 amerikai dollár értékű iTunes ajándékkártyát követel az almás cégtől április 7-ig. Ellenkező esetben azzal fenyegetőznek, hogy egyenként elkezdik kitörölgetni a szóban forgó fiókokból és eszközökről az adatokat, ezzel elég sok iPhone tulajdonos életét keserítve meg...

A botrányt a Motherboard szellőztette meg. Nekik pedig az egyik hacker írt azzal, hogy szeretné megkapni a pénzét, ezért szerinte érdekes hírrel szolgálhat az Apple ügyfelei számára… Ez persze bevett "szokás" az ilyen ügyekben. A hackerek megpróbálnak médiumokat is bevonni, hogy  így még nagyobb nyomást gyakoroljanak a felhasználók aggodalmán keresztül a szóban forgó cégre.      

A hackerek a webes lapnak bizonyítékkal is szolgáltak arról, hogy nem a levegőbe beszélnek, ugyanis screenshotokat küldtek az Apple biztonsági csapatával folytatott levelezésükről, sőt egy e-mail fiókhoz is adtak hozzáférést, amiről állítólag az Apple-lel kommunikálnak. A Motherboard újságírói azt írták, hogy az ott lévő levelezés elvileg az Apple egyik biztonsági emberével folyt egy hivatalosnak tűnő @apple.com-os e-mailről. Bár a Motherboardnak ezeken felül nem szemléltettek direkten bizonyítékot.  

Feltöltöttek ugyan a YouTube-ra egy videót, amiben azt szemléltetik, hogy be tudnak lépni egy random lopott fiókba, megnézegetik az adatokat, képeket és mutatják, hogy miként tudják távolról törölni az eszközt. Ám az Apple erre válaszban azt közölte velük, hogy nem áll szándékukban támogatni kiber-bűnözőket, mert az szövetségi bűncselekmény és töröljék ki a videót. Erről a levélről viszont csak egy screenshotot mutattak a lapnak.

A hackerek április 7-ig adtak haladékot az almás cégnek, vagy nekiállnak kitakarítani a 200, 300 vagy 559 millió fiókot. Nem nagyon tudni, hogy mennyire komoly a fenyegetés, mivel a hackerek nem egészen következetesek a számok tükrében, mert a Twittere 200 milliót írtak ki, egyik helyen már 300, majd 559 millió fiókot említenek.  

Ugyanakkor az Apple közleményében ‒ amiről már a Fortune magazin számolt be ‒, a cég biztosította a felhasználókat, hogy tőlük nem loptak adatot, ám azt, hogy hackerek megfenyegették őket, az igaz. Az almás cég nem erősítette meg a szóban forgó ellopott adatok valódiságát, de azt írták egy sajtóközleményben, hogy ha valódinak is bizonyulnak, akkor sem az Apple rendszereiből szerezték meg.

Eszerint, ha az adatok valódiak, feltehetően más, korábban kompromittált, harmadik féltől juthattak csak hozzá. Mivel a felhasználók sajnos gyakran ugyanazt a jelszót használják a különféle accountokon, ezért nem ritka, hogy hackerek máshova intézett támadásokból szerzik meg az adott jelszavakat.   

Azért egyelőre nincs oka senkinek sem megijedni, egyrészt közel sem biztos, hogy a fenyegetés valós és tényleg ilyen mennyiségű adatról van szó. Egyébként az elképesztő mennyiségű adathoz képest a követelt összeg is nagyon csekélynek tűnik, ami nem feltétlenül vall profizmusra, márpedig egy ilyen mértékű adatlopáshoz arra bizonyosan szükség volt. Másfelől az Apple a hatóságokkal együttműködve igyekszik felgöngyölíteni az ügyet és a határidőig még sok idő van. Ettől persze nem megnyugtató az egész, ha valódi adatokról van szó, bárhonnan is jutottak hozzá.

Forrás: Motherboard, Fortune

Kapcsolódó cikk:
Beintett az Apple Európa legnagyobb hacker konferenciájának
Hírhedt jailbreakes fogja segíteni az Apple-t
500 millió Yahoo felhasználó adatait lopták el



Kommentek megjelenítése