Káosz uralkodik az okostelefonjainkon

Tech Hírek   |   2017.03.13 - 09:21   |   Írta: L Ferenc   |   2867
13. márc Káosz uralkodik az okostelefonjainkon

Digitalizált új világunkat az elektronikus zűrzavar, megszámlálhatatlan alkalmazás és hatalmas adatmennyiség jellemzi.

Az okostelefonok megjelenésének kezdetén a felhasználók gyorsan elérték egy-egy telefon tárolási kapacitását, ezért ma már sokkal gyakorlatiasabban használják az emberek készülékeiket, ugyanis a több hely nagyobb teljesítményt és élettartamot eredményezhet. Ha nem rendszerezzük a személyes adatainkat, mint például a névjegyzékünket, a szöveges üzeneteinket, a videókat és a fényképeket, azok veszélyt hozhatnak ránk. Csakúgy, mint a valódi otthonunkat, a digitális világot is tisztán kell tartanunk, mivel a rendszeresen "tisztított" készülékek használata produktívabb és élvezetesebb lehet. A probléma az, hogy minél több információt halmozunk fel digitálisan, annál sérülékenyebbé válnak szenzitív adataink a kiberbűnözőkkel szemben. Ezért fontos, hogy időt szánjunk a nem használt alkalmazások, fotók és adatok törlésére és a meglévőek frissítésére.

A Kaspersky Lab a Toluna kutató vállalattal közösen világszerte 17 országban összesen 16 ezer 16 év feletti felhasználó részvételével készített egy online kutatást, hogy felmérje az emberek hozzáállását a készülékeiken tárolt adataikhoz. Ebből fény derült többek közt arra, hogy az alkalmazások számának robbanásszerű növekedése jelentősen megnövelte a digitális rendetlenséget: például az androidos felhasználók jellemzően havonta 12 új alkalmazást telepítenek, de csupán 10-et törölnek. Ennek eredményeként egyes alkalmazások feleslegesen terhelik a készülékeket: a telepített alkalmazások 30%-át soha nem is használták. A veszély az, hogy a nem használt alkalmazások aktívak maradnak: az adatforgalom egy részét ugyanúgy használják anélkül, hogy a felhasználó ténylegesen használná azt az applikációt

A válaszadók mindössze 55%-a "takarítja" készülékeit rendszeresen, 32% időnként és 13% még soha nem törölt semmilyen alkalmazást vagy dokumentumot. Sok a nem frissített alkalmazás: a felmérés szerint a felhasználók 65%-a frissíti az alkalmazásokat, amint azok megjelennek, de 24%-uk csak abban az esetben, ha az már nagyon szükséges. Sőt, a válaszadók 40%-a szándékosan blokkolja a frissítéseket. A digitális kavalkád egyik következménye a sok kéretlen reklám:  a felmérést kitöltők 61%-a panaszkodott okostelefonokon tapasztalt zavaró hirdetésekről, 47% tableteken és 55% az asztali számítógépeken. Ez a digitális zűrzavar és a gondatlan felhasználói viselkedés könnyebben feltörhetővé teszi a készülékeket: a felmérés azt mutatja, hogy a felhasználók 56%-a vesztett már el adatot okostelefonján, 39% a tableteken és 51% a számítógépeken. 

Kapcsolódó cikkek:
8 biztonsági tipp 2017-re
Fókuszban gyermekeink védelme
A hackerek is készülnek az ünnepekre



Kommentek megjelenítése