Így tanul nyelveket Siri

Tech Hírek   |   2017.03.12 - 21:30   |   Írta: N Marcell   |   6324
12. márc Így tanul nyelveket Siri

Egy új nyelv elsajátítása a mesterséges intelligencia számára is hosszú és nehézkes folyamat.

Siri az egyike a legelső virtuális asszisztenseknek, és ebből kifolyólag talán a leghíresebb is. Az elmúlt néhány évben viszont elvesztette előnyét a riválisaival szemben (Google Assistant, Amazon Alexa), mivel azok felhasználhatósága és praktikussága rohamos fejlődésbe kezdett. Van viszont egy dolog, amiben a konkurencia Siri nyomába sem érhet: ez a használt nyelvek száma. Az almás asszisztens több mint 20 nyelven tud kommunikálni felhasználóival. (Arról nem is beszélve, hogy az Apple nemsokára a kínai egyik dialektusát, a sanghajit is megtanítja neki). Ezzel messze lehagyva a Microsoft Cortanát (13), a Google Asszisztenst (4) és az Amazon Alexát, mely csak 2 nyelven tud kommunikálni: angolul és németül.

 

 

Először különböző akcentussal beszélő emberek kerülnek behívásra, akik felolvasnak néhány passzust valamilyen műből – magyarázta el Alex Acero, az Apple beszédtechnikával foglalkozó részlegének feje. Ezeket a mintákat kézzel fordítják le, hogy a gép számára is érthető legyen, így adva képet a nyelv alapjairól Sirinek. Majd hanganyagok is bevitelre kerülnek, ami alapján az asszisztens nagyjából meg tudja tippelni, mit fog mondani a felhasználó, ezzel gyorsítva a beviteli folyamatot.

Mielőtt hivatalosan is hozzáadják a tanult nyelvet Siri repertoárjához, az Apple engedélyezi rajta a hangbevitelt és a fordítást, majd (titokban) rögzít valamennyit a felhasználók hanganyagaiból. Ezt a munkatársaikkal fordíttatják le, kiszűrve a háttérzajt és az eltérő emberi hangok miatt fellépő hibafaktort. Ennek megtétele önmagában is megfelezi a program „félrehallásait.”

Miután elég adat áll rendelkezésre, az Apple egy szinkronszínésszel mondatja fel a leggyakrabban használt sorokat. A munka viszont a hivatalos kiadás után sem áll meg: Siri használat közben is fejleszti magát új kérdések és válaszok megtanulásával, így haladva a minél folyékonyabb és pontosabb nyelvhasználat felé.

Forrás: CultofMac

Kapcsolódó cikkek: 
Rossz ötlet megbízni Siriben! 
Így többszörözhető meg egyszerűen az iPhone-unk üzemideje

SaveSave


Kommentek megjelenítése