Mit tegyek, hogy ne robbanjon fel az iPhone-om?

Tech Hírek   |   2017.02.26 - 19:30   |   Írta: SzavaRicsi   |   3201
26. feb Mit tegyek, hogy ne robbanjon fel az iPhone-om?

A Twitteren lángra kapó almás okostelefon után…

A spontán lángra kapó okostelefonoknak mindig is külön páholya volt a világsajtóban, ugyanis a mindennap használt eszköz tűzveszélyességére azonnal felkapjuk a fejünket.

Sokszor számoltak már be róla, hogy különböző okostelefonok – ritkán ugyan, de – lángra kaptak, a csúcs azonban mindenképpen a Note 7 aksi-botránya volt.

Azóta már csillapodtak a kedélyek, viszont a visszahívások óta többször is jelent meg hír önmaguktól kigyulladó okostelefonokról.

Jó példa erre a nemrég felkapott iPhone 7 esete, amelyet videóra is rögzítettek, és amely azóta több mint 30 000 megosztást tudhat a magáénak.

De minek tudhatók be a hasonló gyulladásos balesetek?

Elsőnek is talán érdemes megemlíteni, hogy az okostelefonokban használt lítium-ionos akkumulátorok rengeteg biztonsági teszten esnek át, mielőtt az eszközökbe kerülnek, de egy-egy hibás példány bizony képes kiszökni a gyárakból.

Aggodalomra szinte semmi ok, ugyanis az esély arra, hogy hibás akkumulátor kerül egy készülékbe, körülbelül 1 a 10 millióhoz, viszont akinek ez túl nagy kockázat, annak van egy rossz hírünk. Amennyi okostelefon kerül eladásra napjainkban, ilyen kis hibarátával is esélyes, hogy egy-egy telefonban nem tökéletes akkumulátor kerül. Még egyszer érdemes viszont kihangsúlyozni: az esély 1 a 10 millióhoz, vagyis 0.00001 százalék.

Vannak okok, amikről viszont nem a gyártó tehet. Ilyen például az utángyártott töltőkábelek használata.

Tavaly például egy felmérés során 400 utángyártott iPhone töltőkábelt vetettek teszt alá, amelyek 99%-a nem volt képes megfelelni a biztonsági előírásoknak. 99 százalék! Érdemes tehát mindig eredeti, Apple által gyártott töltőkábelt használni, ugyanis ha a kigyulladás oka egy nem biztonságos kábel volt, akkor – a legjobb esetben is – nemcsak, hogy megrövidülünk egy Apple eszközzel, de a gyártó is eláll a kártérítés mellől.

Külső hatások miatt is válhat veszélyessé egy okostelefon lítium-ionos akkumulátora.

Az egyik ilyen veszély például a fokozott hő. Bizony. A nyár legforróbb napjaiban tehát nem érdemes hosszabb időre az autóban felejteni az iPhone-okat, ugyanis a felmelegedő autó hatására veszélyessé válhat a mobilunk. Valószínűleg mind tudjuk, hogy mennyire felforrósodhat a levegő 35 fokban a napon álló autó belsejében.

(Ezt az autót a tulaj bevallása szerint egy Note 7 gyújtotta fel)

Veszélyes lehet még egy erősebb ütés a telefonon.

Több kigyulladás bizonyított okává vált az, hogy a telefon akkumulátora egy esés, vagy ütés alkalmával megsérült, így zárlatossá vált, majd kigyulladt. Jobb óvatosan bánni az okostelefonokkal, és nem dobálni azokat. Van viszont, hogy nem szükséges komolyabb ütés a lángokba boruló mobilhoz. Elég, ha valaki a farzsebébe rakja a telefonját, majd ráül arra. A nagy nyomás hatására ugyanis ugyanúgy megsérülhet az akkumulátor.

A tanulság tehát: a telefonokat nem dobálni, nem autóban hagyni, nem farzsebben tárolni, és ami valószínűleg a legfontosabb: rászánni azt a plusz pár ezer forintot az eredeti Apple kábelekre, mert ez a döntés talán életet is menthet!

Forrás: 9to5Mac

Kapcsolódó cikk:
Elfüstölt iPhone 7 hozta lázba a Twittert​



Kommentek megjelenítése