Hamarosan drónok hozhatják házhoz a megrendelt iPhone-jainkat

Tech Hírek   |   2017.02.22 - 12:00   |   Írta: L Ferenc   |   2696
22. feb Hamarosan drónok hozhatják házhoz a megrendelt iPhone-jainkat

A UPS lakossági kiszállításban tesztelte a futárautó tetejéről égbe emelkedő csomagszállító legújabb drónt.

A UPS, a világ legnagyobb logisztikai vállalata bejelentette, hogy sikeresen tesztelt egy UPS-futárautó tetejéről indítható drónt. A drón önállóan leszállítja a csomagot, majd visszatér a járműhöz, miközben az azt vezető futár a további kiszállításokat intézi az útvonalán. A UPS a tesztet a floridai Tampában végezte el, a Workhorse Grouppal, az ohiói székhelyű, elektromos gépjárműveket és drónokat fejlesztő céggel közösen. A Workhorse építette a teszt során használt drónt és az elektromos UPS-futárautót egyaránt.

Ha a technológia futáronként naponta csupán egyetlen mérföldet spórol egy éven keresztül, már az is akár 50 millió dollár megtakarítást jelenthet a UPS-nek. Nagyjából 102 ezer UPS-futár van az utakon nap mint nap. Az egyes szállításokhoz szükséges idő és járműköltségek miatt a vidéki szállítási útvonalakat a legdrágább kiszolgálni.

A mostani teszt során használt drón egy Workhorse HorseFly UAV volt. A nagy hatékonyságú, oktokopter szállítódrón teljes mértékben integrált a Workhorse-elektromos/hibrid futárautó termékcsaládjának járműihez. A drón a futárautó tetején dokkol, az aljára függesztett kosár egy nyíláson keresztül belóg az autó belső terébe, ahol a UPS-futár berak egy csomagot ebbe a kosárba, és megnyom egy gombot egy érintőképernyőn, elküldve a drónt egy megadott címre, egy előre beállított, autonóm útvonalon. Az akkumulátorüzemű HorseFly drón dokkolás közben újratölti magát. Maximális repülési ideje 30 perc, és egy legfeljebb 4,5 kilogramm tömegű csomag elszállítására képes.

A UPS évek óta teszteli az automatizálási és robottechnológiákat, beleértve a drónokat is. Tavaly szeptemberben a UPS egy kitalált szállítási szituációt valósított meg, amelyben egy sürgős gyógyszerszállítmányt kellett a Massachusetts állambeli Beverlyből egy, a parttól három mérföldre fekvő atlanti-óceáni szigetre vinni. A UPS emellett széles körben használt drónokat humanitárius célból is, életmentő vér- és oltóanyag-szállítmányok nehezen elérhető helyszínekre juttatásához Ruandában.  Végül a UPS saját magasraktárainak polcain végzett leltárellenőrzéshez is tesztel drónokat. Ezekkel a korábban végzett tesztekkel szemben a mostani UPS-drónteszt arra kereste a választ, hogy a drónok hogyan segíthetnek a mindennapos működés részeként, akár lakossági kiszállítások során is. 

Kapcsolódó cikkek:
Napikütyü: Hover camera, a lebegő szelfigép
Újabb Apple Campus 2 drónvideó
Áprilisi 4K drónfelvétel az Apple Campus 2-ről



Kommentek megjelenítése