A 4G után máris jön a szupergyors 5G

Tech Hírek   |   2017.01.11 - 12:00   |   Írta: L Ferenc   |   3528
11. jan A 4G után máris jön a szupergyors 5G

Az új mobilnet többek közt a virtuális valóság térnyerését is elősegítheti.

Az Ericsson, a Qualcomm és az AT&T bejelentette tervezett közös interoperabilitási tesztjeit és helyszíni próbaüzemeit a 3GPP által kifejlesztett 5G New Radio (NR) specifikációk alapján. A próbaüzemi tesztekkel a három cég szeretné elősegíteni, hogy a mobilökoszisztéma gyorsabban vezethesse be az 5G rendszert a szabványoknak megfelelő 5G NR infrastruktúra és eszközök segítségével, amint a 3GPP befejezi a hivatalos specifikációk első kiadását, várhatóan az úgynevezett Release-15 részeként. 

A próbaüzemek a milliméteres hullámhosszú spektrumban (mmWave) folynak majd, és elősegítik a kereskedelmi bevezetést a 28 GHz-es és 39 GHz-es sávokban. A próbaüzemek során a vállalatok bemutatják az új 5G NR mmWave technológiákat, amelyek az ezekben a magasabb frekvenciasávokban elérhető nagy sávszélességeket használják a hálózati kapacitás növeléséhez és a másodpercenként több gigabites adatátviteli sebességek eléréséhez. Ezek a technológiák segítenek megfelelni a növekvő kapcsolati követelményeknek, az új fogyasztói mobil-szélessávú szolgáltatások, például a virtuális valóság, kiterjesztett valóság és a hálózatba kapcsolt felhőszolgáltatások lehetővé tétele érdekében. Ezenkívül az 5G NR mmWave technológia elterjedése költséghatékonyabbá és könnyebbé teheti a több gigabites internetszolgáltatások még több otthonban és vállalkozásnál történő bevezetését.

A próbaüzemek a Qualcomm felhasználói eszközeit, az Ericsson hálózati eszközeit és bázisállomás prototípus-megoldásait fogják használni az AT&T spektrumán, és valós helyzeteket fognak szimulálni alkalmazási példák és telepítési helyzetek széles skáláján. A próbaüzemek 3GPP 5G NR Multiple-Input Multiple-Output (MIMO) többantennás technológiát használnak adaptív nyalábformálással és nyalábkövető technikákkal a robusztus és folyamatos mobil-szélessávú kommunikáció biztosításához a magasabb frekvenciasávokban, beleértve a rálátás nélküli (non-line-of-sight, NLOS) környezeteket és az eszközmobilitást. Kihasználják majd a skálázható OFDM-alapú hullámformákat és az új, rugalmas keretrendszer-kialakítást, amelyek várhatóan szintén az 5G NR specifikációk részét képezik majd. A tesztek várhatóan értékes információkkal szolgálnak majd az mmWave technológiáknak a mobilhálózatokba és mobileszközökbe való integrálásának egyedi kihívásairól. 

Az interoperabilitási tesztek és próbaüzemek, amelyeket az Egyesült Államokban 2017 második felében terveznek elindítani, szorosan követik majd az első 3GPP 5G NR specifikáció megjelenését, amely várhatóan a Release-15 része lesz - a globális 5G szabvány eleme, amely majd a 6 GHz alatti és a mmWave spektrumsávok használatát definiálja. 

Kapcsolódó cikkek:
Villámgyors mobilnetet tesztelnek Magyarországon
Felrobban a mobilnet
Lassabb az LTE az Intel chippel szerelt iPhone 7-esekben



Kommentek megjelenítése