Minden idők legnagyobb adóbüntetését kapja ma az Apple Brüsszeltől

Tech Hírek   |   2016.08.30 - 11:42   |   Írta: H.A   |   2965
30. aug Minden idők legnagyobb adóbüntetését kapja ma az Apple Brüsszeltől

Az Apple kedden várhatóan minden idők legnagyobb, több milliárd eurós adózási büntetését kaphatja Brüsszeltől - írja a Financial Times.

"Tiltott állami támogatás" visszafizetése miatt több milliárd eurót fizethet az Apple Írországnak, amely a világ több nagy cégének teremetett európai adóparadicsomot.

Három éve tartó adóháború dúl Brüsszel, Dublin, Amerika és az érintett cégcsoportok között, így az Európai Bizottság ma bejelentendő döntése hatalmas jelentőséggel bír. A bizottság a 130 oldalas ítéletben úgy véli, hogy a Dublin által az Apple-nek kínált adókedvezmények tiltott állami támogatásnak számítanak. Persze az ítélet ellen az Apple minden bizonnyal fellebbezni fog.

Margarethe Vestager versenybiztos tegnap küldte el az ítéletet véleményezésre a kollégáinak, ezzel is csökkentve a döntés idő előtti kiszivárgását (más esetben erre két hét szokott rendelkezésre állni), az ítélet kihirdetése ma várható. Amerika persze az ügy ejtését kérte Brüsszeltől, mivel szerintük a bizottság egy ilyen lépéssel nemzetközi egyezményeket sértene.

A vizsgálatok szerint az Apple kevesebb, mint 1 százalékos adót fizetett európai eladásai után, ami jóval alacsonyabb, mint amit Írországban más cégektől megkövetelnek, vagyis 12,5 százalékos adót a profit után.

Az ítéletben nem szerepel konkrét összeg, erről csak egy becslés lesz a dokumentumban, de brüsszeli és dublini forrásokból a lap úgy tudja, hogy többmilliárd eurót kell fizetnie az Apple-nek. Az eddigi legnagyobb hasonló bírságot az EDF francia energiavállalat kapta, 1,4 milliárd euró értékben, de a mai ennél is nagyobbnak ígérkezik. Nem az Apple az egyetlen amerikai cég, amelynél adózási ügyben nyomoz Brüsszel, például a Google, az Amazon, a Starbucks is a célkeresztjükben van.

A cikk forrása: portfolio.hu


Kommentek megjelenítése