A gyakori szelfizők szebbnek hiszik magukat

Tech Hírek   |   2016.05.24 - 20:21   |   Írta: Pausch Rita   |   2283
24. máj A gyakori szelfizők szebbnek hiszik magukat

Egy tanulmány szerint azok, akik gyakran készítenek önfényképet, vonzóbbnak érzik magukat annál, mint amilyenek valójában…

A Torontói Egyetem munkatársai azt szerették volna kideríteni, hogy a szelfi készítés milyen hatással van az egyén önképére.

Az emberek nagy része inkább divatból csinál szelfiket, elvégre mindenki más is ezt teszi. Megosztják a közösségi médiumok felületein, mintegy közösségi kommunikáció gyanánt. A cél, hogy a barátoknak, ismerősöknek megmutassák és tőlük valamiféle reakciókat remélnek cserébe.

Viszont mi a helyzet azokkal, akik egész szelfi gyárat üzemeltetnek a profiljukon és az ismerősök reakcióiból töltekezve vonzóbbnak érzik magukat, mint amilyenek egyébként? A Torontói Egyetem munkatársai pontosan ezt a jelenséget vizsgálták.

Amikor valaki túlértékeli önmagát, azt önértékelési zavarnak vagy túlzott önbecsülésnek nevezik. Ez azokban a helyzetekben a leginkább tetten érhető, amikor az illető tudja kontrollálni önmagát. A szelfik esetén pedig pontosan erről van szó. Itt nem csak a fotókészítés körülményeit tarthatják a felügyeletük alatt, de a végeredményt is. Amikor nem tetszik a kép, csak kitörlik.

Ezért a kutatók a legfőbb szelfi készítőket vették górcső alá: az egyetemistákat.

A kutatásban részt vett 100 olyan személy, akik napi rendszerességgel szelfiznek és 98 olyan, akik ritkán, vagy sohasem készítenek ilyen képeket. Rajtuk kívül az internetről toboroztak az előzőektől független személyekből álló 178 fős csoportot is.

A szelfizőket megkérték, hogy készítsenek képeket magukról, illetve a függetleneket is megkérték, hogy készítsenek normális fényképeket a szelfizőkről.      

A szelfistákat megkérdezték, megfelelőnek tartják-e a róluk készült képeket és a közösségi médiába kerülhetnének-e. Az internetről toborzottakat szintén megkérték, hogy értékeljék a képeket, külön kitérve arra is, hogy melyik fotók hatnak leginkább nárcisztikusnak.

Még azok is, akik ritkán (vagy sohasem) készítenek szelfiket, vonzóbbnak hitték magukat a független megfigyelők véleményénél. Azonban a gyakori önfényképezők mérhetetlenül túlértékelték a szépségüket, sőt azt bizonygatták, hogy a magukról készített képeken elképesztően gyönyörűek.

A független megfigyelők egészen máshogyan vélekedtek. Szerintük az általuk készített fényképeken az egyének sokkal szebbek voltak, mint bármelyik szelfin korábban. (Vagyis ezek szerint mindenki magát fényezi…) A külsősök más megállapítást is tettek: Szerintük a gyakori szelfizők fényképei sokkal inkább nárcisztikusak, mint azoké, akik ritkábban készítenek ilyen jellegű képeket.

A kutatók szerint a szelfi-gyárosok sokkal vonzóbbnak és szerethetőbbnek érzékelik magukat az önfényképeiken, mint más fotókon. A kevésbé gyakorlott szelfizők viszont a mások által készített fényképeken és az önfényképeken is nagyjából azonosan értékelték önmagukat. 

A kutatók arra jutottak, hogy a szelfi kisiparosok igazán jónak érzik magukat az önfényképezésben, szerintük ezért bármely kép, amit magukról készítenek, csak még vonzóbbnak mutatja őket.

Így a kör be is zárult! Eszerint valaki minél több szelfit készít magáról, annál szebbnek érzi magát. Minél vonzóbbnak érzi magát, annál több like-ot kaphat a Facebookon...

Forrás: Cnet

Kapcsolódó cikk: 
Az új MacBook szelfi bot egy kicsit túlzás…
Disneylandből kitiltották a szelfi botot



Kommentek megjelenítése