Napelemes padok az iPhone-ok töltésére

Tech Hírek   |   2014.07.03 - 09:16   |   Írta: Pausch Rita   |   1115

Tényleg elképesztő, hogy alternatív energiaforrások hasznosítására mennyi lehetőségünk van, lenne és mégis sajnos milyen kevésszer tesszük meg. Bostonban egy egészen új kezdeményezés indult, ami egyszerre az okos eszközök egy egészen új körének kialakulása felé is mutathat. 

soofa

Bár az okos otthonokról már ejtettünk szót, ezen belül az okos bútorokról még nem igen. Pedig találkoztunk már okos párnával, ami képes az iOS készülékek töltésére. Nos, itt is ilyesmiről van szó: olyan padokat helyeztek el a bostoni közparkokban, amelyek napenergia felhasználásával képesek az ott járók, vagy ülők hordozható készülékeit feltölteni. A projekt egyik megvalósítója, Sandra Richter szerint a Soofas névre keresztelt padok „az első lépést jelentik az urbán okos bútorok felé”. Szerintem attól, hogy egy adott eszköz képes a telefonok és egyéb készülékek töltésére, még nem lesz intelligens. Ahogy a fali csatlakozó sem lesz az, attól, hogy onnan nyerjük az áramot… Abban viszont egyet értek Sandra Richterrel, hogy érdemes a környezetet a mobileszközök használóihoz alakítani. Legalábbis bizonyos keretek között. Itt pedig erről is szó van, hiszen a padok wi-fi elérést is biztosítanak, ami a töltéssel együtt, már valóban felhasználóbarát megoldás lehet a kicsit pihenni vágyó modern városi ember számára. A padoknak feltételezhetően lehet további jövője Bostonon kívül is, mivel még Obama elnök is megnézte magának őket, sőt kicsit meg is pihent az egyiken. 

president-obama-hosts-maker-faire-at-white-house-1

Az egyszerre két telefon töltésére alkalmas Soofák értéke, darabonként 3000 dollár és 25 év garancia van rájuk, ami egy bútor esetében nem rossz, ugyanakkor egy köztéri bútor esetében annyira nem is nagy szám. A bostoniak térképen tájékozódhatnak arról, hogy a padok pontosan hol találhatóak, sőt egyéb információkhoz is hozzá lehet jutni. Az egyes padokra kattintva a térképen kiderül, hogy adott ponton épp hány fok van, mekkora a zaj, a levegő szennyezettsége, a gyalogos forgalom és, hogy van-e éppen elérhető töltőport. 

A magyar viszonyokban belegondolva és csupán azt a tényt szem előtt tartva, hogy a közparkjainkban hogyan bánnak az emberek az ott elhelyezett bútorokkal, azt hiszem előttünk még hosszú út áll, hogy ide juthassunk...

forrás: www.cultofmac.com/

kép: statescoop.com/soofas-launch-in-boston/

Kapcsolódó cikk: Rendesen beszól az iPhone-nak az új Galaxy S5 reklám

Vezeték nélküli töltést kínál a Starbucks


Kommentek megjelenítése