Áprilisban indul is az A11 chip gyártása

Hardver Hírek   |   2017.03.28 - 06:00   |   Írta: Zoltan C   |   7111
28. márc Áprilisban indul is az A11 chip gyártása

A taiwani TSMC fogja gyártani a következő iPhone generáció processzorát, amely a gyártó minden új fejlesztését ötvözni fogja magában

Kínai lapértesülések szerint áprilisban elindulhat az A11 processzorok tömeggyártása a Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) részéről. Júniusig 50 millió egység leszállítását tervezik a taiwaniak, 2017 végére pedig elérnék a 100 milliós darabszámot. Ezek várhatóan az iPhone 7s, 7s Plus és talán egy születésnapi különleges kiadást hajtanak majd meg szeptembertől. Hogy ezt az ünnepi kiadást iPhone Pro-nak, 8-nak, X-nek vagy Editionnek (vagy ezek közül egyiknek se) fogják hívni, az még nyitott kérdés. Mi most maradjunk az iPhone 8 elnevezésnél.

Az A11 chipek a mai csúcsnak számító 10 nanométeres FinFET technológiával készülnek - lényegében apró, de bivalyerős chipről beszélhetünk. Mindemellett a TSMC saját fejlesztése, az InFO technológia is belekerült az apró félvezetőbe. Nagyon leegyszerűsítve ez a következőket jelenti: sokat javuló hőmérsékleti tényező és teljesítmény, továbbá rendkívül magas bemeneti/kimeneti (I/O) csatlakozószámot. Összehasonlításképpen, a jelenlegi csúcs (tehát az iPhone 7) 16 nanométeres A10 chipekkel dolgozik. Az ugrás a 10 nanométeres technológiára sokkal energiatakarékosabb és pörgősebb processzorokat eredményezhet.

Amióta már az A10-es chipet is kizárólag a TSMC gyárthatja - és ez még így lesz valószínűleg Apple chipek hosszú sorával - hatalmas bevételnövekedésre tett szert a taiwani cég. Olyannyira, hogy már komolyan tervben egy üzem létesítése az Államokban. A hivatalos döntés meghozatalát az építkezéssel kapcsolatban éppen a napokban tolta el a vállalat 2018-ig. Az iPhone processzorainak hazai gyártása becslések szerint durván 16 milliárd dolláros beruházást jelentene - Trump legnedvesebb álma megvalósulni látszik?

Forrás: macrumors.com

Borítókép forrása: thecountrycaller.com

Kapcsolódó cikk:

Szépen csendben egy új iPhone tűnt fel a színen

Három méretben támadhat az iPhone 8


Kommentek megjelenítése