Párizsban Steve Jobs utcát szeretnének

Apple Hírek   |   2016.12.05 - 22:09   |   Írta: Pausch Rita   |   2513
05. dec Párizsban Steve Jobs utcát szeretnének

Az Apple világ figyelme most két okból is Párizs felé fordul: új bolt nyílt és utcát neveznének el Jobs-ról.

Két napja nyílt meg egy új Apple bolt a francia fővárosban, szám szerint a harmadik.  Az Apple Store megnyitója a város egyik történelmi negyedében, a Saint-Germain de Prés-n zajlott. A helyszínnek egészen az 1400-as évekig nyúlik vissza a története. Az egész Franciaországban híres Foire Saint-Germain vásárokat tartották itt még az 1800-as években is.

Az épület sajátosságai folytán az Apple kénytelen volt olyan üzletet tervezni, ami harmonikusan egyesíti a cég futurista, minimalista irányzatát a klasszikus épületelemekkel. Ezt olyannyira jól sikerült megoldaniuk, hogy az üzlet belsejébe még azokat az új elemeket is becsempészték, amik a legmodernebb Apple Store-okat jellemzik.   

 

 

A korábbi boltnyitótól függetlenül ugyan, de pár nappal azt követően, az egyik francia politikus kezdeményezte, hogy utcát nevezzenek el a néhai Apple fővezérről, Steve Jobs-ról.

A Szocialista párt tagja, Jerome Coumet, aki egyben a francia főváros 13. kerültének a polgármestere is, azt szeretné, ha a Halle Freyssinet városrész közelében valamelyik utca kapná Jobs nevét. A terület ugyanis amolyan startup inkubátorrá növekszik, és ilyen irányú további fejlesztések is várhatók arrafelé. Ezért is javasolta a polgármester technológia úttörőiről , köztük Jobs-ról, elnevezni a környező utcákat.

Ám Coumet javaslatát nem fogadta osztatlan lelkesedés még a pártján belül sem. Néhány párttag ellenérvei között szerepelt az Alma legfőbb beszállítójának, a Foxconn cégnek kínai gyáraiban dolgozó munkások szörnyű körülményei, valamint a cupertinói vállalat írországi adóvitái. A párt még nyilatkozatot is adott ki, hogy ezen ügyek miatt nem lenne helyénvaló Steve Jobs-ról utcát elnevezni.

Helyette inkább egy angol matematikusnőt, Ada Lovelace-t ajánlják, aki egyike volt a legelső „programozóknak”, legalábbis amennyire ezt az 1800-as években a technológiai fejlettség megengedte. Már csak azért is a hölgyet támogatja a Francia Szocialista Párt, mert Párizsban egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a jogegyenlőségre, ebben is kiemelten a nők eddig méltatlanul háttérbe szorított tehetségeire.

Míg az új Apple üzlet már fogadja a vásárlóit, addig úgy néz ki, egyelőre Steve Jobs-ról nem neveznek el utcát. Azért nem lesz meglepő, ha nem is itt, de majd máshol, máskor ez még megtörténik.

Forrás: Apple, 9to5Mac

Kapcsolódó cikk:
Tim Cook miatt ugrott az orosz Steve Jobs emlékmű
Kalapács alá kerül az „elbontott” Steve Jobs emlékmű
Egy modern szobor állít emléket Steve Jobsnak néhai főiskolájában

 




Kommentek megjelenítése