Az Apple nem hajlandó hátsó bejáratot biztosítani az FBI-nak

Apple Hírek   |   2016.02.18 - 22:14   |   Írta: Pausch Rita   |   3298
18. feb Az Apple nem hajlandó hátsó bejáratot biztosítani az FBI-nak

Egy bírósági határozat értelmében az Apple-nek segítenie kellene az FBI munkáját néhány adat kiadásával, de az almás cég megtagadta ezt.

A tavaly december elején elkövetett terrortámadás (San Bernardino, Kalifornia, USA) egyik résztvevőjének megtalált iPhone készülékét, az FBI szerette volna adatnyerés céljára felhasználni az ügyben zajló nyomozáshoz. Azonban a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) nem tudta feltörni az Apple titkosítást. Ezért fordultak a cupertinóiakhoz segítségért, amit a felhasználói biztonságot hangsúlyozó cég, megtagadott.

Erre kapott a vállalat egy szövetségi bírói felszólítást „indokolt technikai segítségnyújtásra”, amit Tim Cook nyílt levélben szintén visszautasított. Az almás vezér leírta, hogy minden módjukban álló segítséget megadtak az FBI-nak, de ennél többet nem tudnak és nem is akarnak tenni.

A helyzet ugyanis nem az, hogy az Apple csak úgy jókedvében betart a nyomozati szervnek. Bár a bírósági határozat kiemeli, hogy az adatszolgáltatást kifejezetten a szóban forgó eszközre kérik, Cook véleménye szerint, ha ezt megtennék, az nagyon messzire vezetne és akár veszélybe sodorhatná a többi felhasználót is. Az Apple fővezér úgy fogalmaz: „Azt kérik tőlünk, hogy építsünk egy hátsó bejáratot az iPhone-hoz.”, ami viszont szerinte egyetlen ügy miatt, akár az összes többi ügyfél személyes adatait is veszélyeztetné.

A hangsúly pedig azon van, hogyha az Apple teljesíti az FBI kérését, egy olyan precedens keletkezhet, ami akár döntővé is válhat egy tíz éve zajló vitában. A végrehajtó szervek elektronikus lehallgatási jogköre ugyanis nagyon kényes téma, és emiatt már hosszú évek óta szemben állnak a nagy mobilkommunikációs és internetes cégekkel.

Ez az egyetlen ügy azonban kulcsfontosságúvá válhat abban a kérdésben, hogy a kormány meddig merészkedhet az infokommunikációs vállalatokkal szemben, a biztonsági segítségnyújtás, és emellett akár a hírszerzés kérdésében. Ha az Apple enged, olyan precedenst teremtene, ami egyrészt lehetővé tenné, hogy a végrehajtó hatalom más ügyekben, tőlük, vagy akár más cégektől is kérhessen személyes adatokat. Ez számos visszaélésre is lehetőséget adhat, sőt akár végül a hatalmi ágak szétválasztását is veszélybe sodorhatja.

Tim Cook levelében kiemeli, hogy a személyes adatok biztonsága végül a személyes biztonság kockázatához vezet és pontosan emiatt vált olyan meghatározóan fontossá a titkosítás. Ez ugyanis az egyetlen módja a felhasználók személyes adatai védelmének. Ezekhez az adatokhoz ugyanis még ők sem férnek hozzá, mert hisznek benne, hogy még rájuk sem tartozik, hogy ki, mit tárol az iPhone készülékén.  

A korábban lezajlott terrorcselekmény ‒ 14 embert megöltek és 22 további személyt megsebesítettek ‒ nagyszerű lehetőségnek tűnik arra, hogy a vitában eddig alulmaradó hírszerzési ügynökségek egy olyan precedenshez jussanak, ami megnyitja számukra a kiskaput.

Civil szabadságjogi csoportok arra figyelmeztetnek, hogy a cégekre való nyomásgyakorlás, hogy feltörjék a saját titkosításukat, veszélyezteti nem csak az internet technológiai függetlenségét és a felhasználók magánszféráját, de bárkit a világon.  

Az amerikai kormány azzal érvel, hogy kizárólag egyetlen készülékről van szó és nem azt kérik, hogy az Apple „hátsó bejáratot” biztosítson, csak, hogy a terrorcselekménnyel az amerikai népen esett szégyenfoltot kitisztíthassák, de Tim Cook nem ért ezzel egyet, „Ez egyszerűen nem igaz.” – közölte.

Biztonságtechnikai szakértők az almás vállalattal értenek egyet és azzal, hogy egy ilyen lépés mindenki biztonságát csökkentené.

A Google vezető, Sundar Pichai, a Twitteren igazat adott Cooknak, mert bár elismerte az erőfeszítéseket, amikkel a rendvédelmi szervek védeni próbálják az állampolgárokat a terrorcselekményektől és ebben a cégek a tőlük telhető legnagyobb támogatást meg is adják nekik, de úgy fogalmazott, hogy „hozzáférést biztosítani az adatbázisokhoz teljesen más, mint arra kötelezni cégeket, hogy lehetővé tegyék felhasználók eszközeinek és adatainak a feltörését. Ez ugyanis egy zűrös precedens lenne…”

Szintén a Twitteren Edward Snowden is megszólalt az ügyben: „Az FBI egy olyan világot teremt, ahol az állampolgároknak az Apple-re kell hagyatkoznia, hogy megvédje a jogaikat…”.

Kíváncsiak vagyunk az olvasóink véleményére! Szerintetek mit kellene tennie az Apple-nek?

Képek forrása: Cult of Mac


Kommentek megjelenítése